Arla Foods i DMK podpisują umowę na produkcję mozzarelli
Dwa giganty europejskiego mleczarstwa: Arla Foods i DMK podpisały porozumienie na mocy którego DMK będzie wytwarzać mozzarellę na zlecenie firmy Arla. Kontrakt dotyczy produkcji 35 tys. ton sera mozzarella w zakładzie Nordhackstedt w północnych Niemczech.
Aby sprostać zamówieniu DMK przebuduje zakład kosztem 15 mln euro, aby ten skoncentrować na rzecz produkcji mozzarelli. Obecne moce produkcyjne zakładu to 70 tys. ton.
Arla dostarczy 300-350 mln kg mleka rocznie i zapłaci za jej przetworzenie.
W tej samej miesjcowości, w Nordhackstedt znajduje się również zakład będący joint venture obu firm. Firma ta znana pod nazwą ArNoCo zajmuje się przetwarzaniem serwatki. Wzrost produkcji mozzarelli pozwoli zwiększyć przetwórstwo serwatki w ArNoCo.
Eksperci Arla Foods przewidują, że europejski rynek mozzarelli wzrośnie z 600 tys. ton w 2017 do 720 tys. ton w 2022 roku.