1. Aktualności
  2. Polska

Hortimex: Inulina może być cennym elementem wykorzystywanym w produkcji nabiału

Źródło: Forum Mleczarskie Biznes
Autor: Janusz Górski
© hortimex

– W ciągu ostatnich kilku lat na rynku spożywczym obserwujemy wzrost zainteresowania produktami zaliczanymi do tzw. żywności funkcjonalnej – mówi Forum Mleczarskiemu Biznes Joanna Zalewska, Menedżer Produktu w Hortimex. – Oprócz funkcji odżywczej wspomniana żywność posiada określone właściwości prozdrowotne. Poprzez zastosowanie substancji bioaktywnych, otrzymujemy produkty przeznaczone do codziennego spożycia, które wykazują pozytywny wpływ na stan zdrowia. Dodatkowo artykuły funkcjonalne wpisują się w promowany od dłuższego czasu zdrowy styl życia.


– Najpopularniejszą kategorię żywności funkcjonalnej stanowią produkty z branży mleczarskiej. Jednym z obecnych trendów wśród producentów wyrobów nabiałowych jest redukcja zawartości tłuszczu i cukru. Obserwujemy również wzrost produktów mlecznych, wzbogaconych w błonnik (np. inulina). Dzięki temu dostarczamy z posiłkiem prebiotyki, które razem z probiotykami wpływają korzystnie na rozwój prawidłowej flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym. Popularne na rynku stają się także produkty mleczne wzbogacone w białko.
– Firma Hortimex zajmuje się nie tylko sprzedażą składników i dodatków do żywności. Świadczymy również usługi doradcze w opracowywaniu receptur nowych produktów spożywczych. Klienci kierują do nas pytania o możliwe rozwiązania technologiczne. Przy dzisiejszej cenie tłuszczu mlecznego producentom nabiału zależy na opracowaniu produktu niskotłuszczowego. Polecanym przez nas rozwiązaniem jest inulina długołańcuchowa, która doskonale imituje tłuszcz. Jej dodatek pozwala na zachowanie właściwej, gładkiej i stabilnej struktury oraz uzyskanie odczucia pełności i tłustości – wskazuje Joanna Zalewska.
– Błonniki ze względu na swoją niską wartość energetyczną (2 kcal) pozwalają na obniżenie kaloryczności produktu końcowego. Inulina krótkołańcuchowa może z powodzeniem stanowić zamiennik cukru. Ma identyczny profil smakowy jak cukier, jednak jest mniej intensywna oraz dostarcza o połowę mniej energii. Nie pozostawia w produkcie obcego posmaku, charakterystycznego dla substancji intensywnie słodzących. Inulinę można zastosować jako dodatek do wsadu białego (redukcja tłuszczu) lub we wsadach owocowych (redukcja cukru). W przemyśle mleczarskim inulina znajduje różne zastosowanie. Można wykorzystać ją do produkcji m.in.: jogurtów, deserów mlecznych, czy niskotłuszczowych serków twarogowych – wylicza Menedżer Produktu w Hortimex.
– Żywność funkcjonalna daje obecnie duże możliwości rozwoju. Zapotrzebowanie na wysokiej jakości produkty, o odpowiedniej wartości odżywczej systematycznie rośnie. Dzięki temu konsumenci mają coraz bardziej sprecyzowane wymagania, większą świadomość i wiedzę o tym, co kupują – podsumowuje Joanna Zalewska, Menedżer Produktu w Hortimex.