1. Aktualności
  2. Polska

Największa inwestycja Mlekpol (SM) na półmetku

Źródło: Mlekpol (SM)/V5
Autor: Janusz Górski
© mlekpol (sm)

Rok po wmurowaniu kamienia węgielnego, najnowocześniejsza w Polsce fabryka proszków mlecznych wchodzi w finalne etapy realizacji.
– Zachowujemy dynamikę prac. Zgodnie z harmonogramem, w październiku rozpoczęliśmy montaż urządzeń technologicznych dla dwóch linii suszarniczych. Na początku roku 2018 zostaną ukończone prace budowlane pomieszczeń przeznaczonych dla trzeciej linii suszarniczej. W I kwartale roku planujemy jej montaż oraz złożenie instalacji technologicznej do odbioru, wstępnej obróbki i frakcjonowania surowca – informuje Jerzy Michałek, z-ca Dyrektora ds. Produkcji i Techniki Mrągowo ZPM Mlekpol (SM).


Zakład Sproszkowanych Wyrobów Mleczarskich powstaje w sąsiedztwie Zakładu Produkcji Mleczarskiej Mlekpol (SM) w Mrągowie, gdzie produkowane są m.in Maślanka Mrągowska i napoje fermentowane Milko. Proszkownia Mlekpolu to trzy zespoły budynków połączonych ze sobą:
budynek do suszenia wyrobów mleczarskich o maksymalnej wysokości 43,5 m i powierzchni zabudowy około 3100 m2,
budynek przyjęcia surowca i procesów obróbki wstępnej surowca o maksymalnej wysokości do 10,5 m i powierzchni zabudowy około 3500 m2,
budynek magazynowy o maksymalnej wysokości do 14,5 m i powierzchni zabudowy około 12000 m2.
Koszt inwestycji szacowany jest na około 400 mln zł. Planowana wydajność zakładu to 3 mln litrów mleka i serwatki na dobę. W najnowocześniejszej w Polsce proszkowni produkowane będą m.in. białka serwatkowe o dużej czystości i produkty z linii baby food. Zatrudnienie znajdzie najprawdopodobniej 160 osób.
Wykonawcą części budowlanej inwestycji jest firma Budimex. Technologię zapewni GEA Polska. Planowane uruchomienie Zakładu Produkcji Sproszkowanych Wyrobów Mleczarskich w Mrągowie – 2019 r.