Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Aktualności

Łotwa: Food Union zbuduje Centrum Rozwoju i Innowacji

Źródło: Forum Mleczarskie Biznes   Dodano: 2017-12-09 20:47:29

Firma zainwestuje 11 mln euro w ciągu dwóch lat w celu prowadzenia badań nad nowymi projektami produktów mleczarskich. Firma postawi nową halę produkcyjną kosztem 2 mln euro oraz sprzęt za 2,85 mln euro. 6,25 mln euro zostanie wydanych na poprawę infrastruktury w zakładzie w Rydze w JSC Rīgas piena kombināts. Food Union planuje także ściślejszą integrację swoich struktur w Rydze (na początku lat 90. istniejące w Rydze zakłady mleczarskie zostały rozdzielone na osobne spółki).

Food Union zamierza zakupić dwie nowe linie do produkcji sera twarogowego i jedną nową linię do produkcji jogurtów pitnych. Powstanie także nowy zakład produkcyjny.
Artur Chirewski, Członek Zarządu Rīgas piensaimnieks (Grupa Food Union) podkreśla, że w obecnych warunkach moc produkcyjna ulubionego sera twarogowego Kārums osiągnęła swój pułap. Nie można wytwarzać więcej serów na istniejących liniach produkcyjnych, a możliwości rozwoju nowych produktów za pomocą dostępnych technologii oraz w obecnych pomieszczeniach są również ograniczone. Popyt na serki wiejskie rośnie również na Łotwie i na świecie, ponadto istnieje potencjał rozwoju tej kategorii w nowych formatach.
Połączenie struktur rozdzielonych w latach 90. na firmy Rīgas piena kombināts i LLC Rīgas piensaimnieks umożliwi sprzedaż nieruchomości tej drugiej firmy.

archiwum aktualności »
copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25