1. Aktualności
  2. Świat

Niemcy: GEA wybrana na dostawcę linii do produkcji serów typu pasta fillata

Źródło: Forum Mleczarskie
Autor: Janusz Górski

Odbiorcą linii jest jest mleczarnia w Jessen należąca do mleczarni Bayerische Milchindustrie (BMI). Jak podaje GEA, wspólne działanie z przejętą firmą de Klokslag oraz CMT, pozwoliło zaprojektować i dostarczyć temu klientowi linię o wysokim poziomie automatyzacji.
BMI wytwarza w skali rocznej 60 mln ton serów rocznie.


Instalacje GEA pozwolą rozwinąć produkcję serów do pizzy do 2,5 tony na godzinę.
BMI ma trzy linie do produkcji serów typu pasta fillata, GEA rozwinie jedną z nich. Projekt zostanie ukończony w marcu 2018 roku.
Wybór GEA na dostawcę wynika z doświadczeń ze współpracy na linii GEA - BMI w zakresie linii do produkcji sera typu Cheddar.