1. Aktualności
  2. Polska

Niejedzenie produktów z laktozą stało się modne

Źródło: Forum Mleczarskie Handel
Autor: Janusz Górski
© hochland polska

– Dynamika wzrostu kategorii produktów bezlaktozowych rośnie, bowiem coraz więcej osób choruje i cierpi z powodu nietolerancji laktozy, a to jest główna przyczyna unikania tych elementów w diecie. Laktoza może być silnym alergenem – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Jacek Wyrzykiewicz, PR & Marketing Services Manager Hochland Polska. – Konkretne zalecenia dietetyczne dla osób chorych i ewentualnie poszukujących nabiału bez laktozy zależą od postaci nietolerancji laktozy, nasilenia objawów i wieku chorego. Dieta przy nietolerancji laktozy jest formą leczenia objawowego i jest przeznaczona dla wszystkich cierpiących lub chorych, których organizm nie trawi cukru mlecznego.


– Modne stało się niejedzenie pszenicy, glutenu, laktozy, owoców, strączków, stąd także tempo wzrostu rynku nabiału bez laktozy może w kolejnych latach być szybkie. Kto by się bawił w racjonalne żywienie, skoro można podążać za kolejną modą – zauważa nasz rozmówca. – Znacznie łatwiej zrzucić winę za niepowodzenia w odchudzaniu na źle dobrany model żywieniowy, niż na własne podejście do tematu. Jednak dla nas, jako producenta markowych serów, konsument i spełnianie jego oczekiwań są najważniejsze, stąd obecność w naszej ofercie produktowej także serów bez laktozy. Diety eliminacyjne biją ostatnio rekordy popularności. Dieta przy nietolerancji laktozy zakłada całkowitą eliminację z jadłospisu lub jedynie ograniczenie spożycia produktów zawierających laktozę, bowiem nie zawsze trzeba zupełnie wykluczać z diety cukier mleczny.
– Hochland oczywiście analizuje trendy rynkowe i na bieżąco reaguje, dostosowując strategię produktową do bieżących potrzeb rynku i oczekiwań konsumentów. Oczywiście mamy w swojej ofercie produkty także bez laktozy. Ale warto zwrócić uwagę na fakt, że osoby z pierwotnym i nabytym niedoborem laktazy mogą spożywać produkty mleczne poddane procesowi fermentacji (np. sery pleśniowe, kefir, jogurt), ponieważ zawarte w nich bakterie probiotyczne produkują laktazę, a tym samym wspomagają proces rozkładu cukru mlecznego. Po ich spożyciu objawy nietolerancji pokarmowej nie pojawiają się, co więcej – zmniejszają stopień ich nasilenia. Dodatkowo tego typu produkty mogą wyrównać niedobory wynikające z wyeliminowania mleka i produktów mlecznych z jadłospisu. Bezpiecznie można spożywać także sery twarde dojrzewające. Naszą propozycją są sery żółte marki Hochland. Właśnie w tej kategorii Hochland Polska na nowych opakowaniach wyróżnia kilka informacji: bez konserwantów, polskie mleko, bez laktozy, bogaty w wapń, bez GMO. Proponujemy 5 różnych smaków: Maasdamer, Edamski, Gouda, Tylżycki, Gouda Wędzona – a w każdym opakowaniu aż 8 plasterków, idealnych i cieniutkich!