1. Aktualności
  2. Polska

Euroser Dairy Group: Konsumenci chętnie eksperymentują

Źródło: Forum Mleczarskie Handel
Autor: Janusz Górski
© euroser

– Udział serów twardych z dodatkami sukcesywnie się zwiększa w kategorii, natomiast nie dorównuje cały czas sprzedaży serów bez dodatków – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Magdalena Lewalska, Research & Development Manager w Euroser Dairy Group. – Niemniej jednak na rynku jest bardzo dużo propozycji w szczególności serów Gouda z dodatkami smakowymi. Zainteresowaniem głównie cieszą się sery z ziołami i warzywami, a także takie o ciekawej kolorystyce.


– W ofercie Euroser Dairy Group obok dobrze już znanych pozycji jak Gouda zielone i czerwone pesto, czy Gouda wasabi, pojawiły się w tym roku nowości: Gouda tricolore, będąca połączeniem sera z mleka krowiego i koziego o zielono, biało, czerwonej kolorystyce i pikantnym smaku chili, a także ser Gouda z lawendą, który na pewno urozmaici każdą deskę serów swoją fioletową barwą – wskazuje Magdalena Lewalska.
– Szeroka oferta serów z dodatkami jest dostępna przede wszystkim w ladzie tradycyjnej, w postaci kręgów. Wydaje mi się, że konsumenci są ciekawi nowych smaków i chętnie eksperymentują, jednakże są dość ostrożni i na pewno potrzeba czasu, żeby sprzedaż serów dodatkami się rozwinęła szerzej – dodaje nasza rozmówczyni.