1. Aktualności
  2. Polska

Piaski (OSM): Niesłabnącą popularnością cieszy się jogurt typu greckiego

Autor: Janusz Górski
© piaski (osm)

– Wśród mlecznych napojów fermentowanych, to właśnie jogurt jest bez wątpienia tym produktem, po który klienci sięgają najczęściej – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Andrzej Grochoła, Kierownik Marketingu w Piaski (OSM). – Lista zalet spożywania tego produktu jest bardzo długa. Jogurt to prawdziwe bogactwo składników odżywczych niezbędnych dla utrzymania dobrej kondycji organizmu. Jest źródłem dobrze przyswajalnego, pełnowartościowego białka, wapnia oraz węglowodanów. Zawarte w nim żywe kultury bakterii znakomicie wpływają na pracę układu pokarmowego, regulują trawienie i wzmacniają odporność, co jest szczególnie ważne w sezonie jesienno-zimowym. Jogurt to również spora dawka witamin, m.in. A, C, D i E oraz witamin z grupy B.


– Chociaż na rynku pojawia się coraz więcej jogurtów smakowych, niesłabnącą popularnością cieszy się jogurt grecki, który ma szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również kosmetyce. Mleczarnia Piaski (OSM) posiada w swojej ofercie jogurt grecki 200 g, 400 g i 1 kg o zawartości 10% tłuszczu i jogurt grecki 400 g o obniżonej zawartości tłuszczu 4% oraz wprowadzoną w ostatnim czasie na rynek nowość – jogurt typu greckiego bez laktozy, produkowany z myślą o osobach, które nie tolerują cukru zawartego w mleku. W porównaniu z tradycyjnymi jogurtami greckimi posiada on nieco słodszy smak, który jest wynikiem rozłożenia laktozy na cukry proste – glukozę i galaktozę. To sprawia, że chętnie sięgają po niego osoby, które preferują produkty bez sztucznych substancji słodzących – wskazuje nasz rozmówca.
– Jogurt typu greckiego mleczarni Piaski (OSM), dzięki starannie dopracowanej recepturze, wyróżnia najwyższa jakość oraz doskonały smak. Dzięki zastosowaniu tradycyjnych metod produkcji, nasze jogurty zachowują swoje naturalne oraz prozdrowotne właściwości, a przy tym nie zawierają żadnych konserwantów i ulepszaczy. Doskonale regulują pracę układu pokarmowego oraz wzmacniają układ kostny i odpornościowy. Regularne spożywanie jogurtów pomaga zachować dobrą kondycję i samopoczucie. Stanowią doskonałe uzupełnienie codziennego menu, wzbogacając smak zup, dipów, sałatek, a dla osób, które ze względów zdrowotnych muszą stosować lekkostrawną dietę, szczególnie polecamy jogurt grecki o obniżonej zawartości tłuszczu 4%, który stanowi znakomitą alternatywę dla kalorycznych sosów i majonezu – podsumowuje Andrzej Grochoła, Kierownik Marketingu w Piaski (OSM).