Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Aktualności

Piaski (OSM): Jogurty naturalne to wciąż dobrze rokująca kategoria

Dodano: 2017-08-25 16:21:42

© piaski (osm)

– Sprzedaż jogurtów greckich utrzymuje się na bardzo dobrym poziomie. Niewątpliwie jednym z czynników jest aktualnie panująca moda na naturalną, zdrową żywność – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Andrzej Grochoła, Kierownik Marketingu w Piaski (OSM). – Konsumenci coraz bardziej świadomie wybierają produkty i najchętniej sięgają po te, które poza doskonałym smakiem są korzystne dla ich zdrowia i posiadają wiele cennych składników odżywczych. Jogurty naturalne, jako źródło licznych składników odżywczych to dla wielu osób coraz częściej obowiązkowa pozycja w menu.

– W trosce o zachowanie dobrej kondycji i szczupłej sylwetki klienci poszukują produktów light. W odpowiedzi na ten trend Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Piaskach wzbogaciła swoją ofertę o jogurt grecki o obniżonej zawartości tłuszczu 4%. Jest bogatym źródłem wapnia, białka i żywych bakterii probiotycznych wspomagających trawienie. Reguluje funkcjonowanie układu pokarmowego, pozytywnie wpływa na procesy metabolicznie, pomagając zachować dobrą kondycję fizyczną i doskonałe samopoczucie. Nie zawiera konserwantów i ulepszaczy, dlatego stanowi doskonałe uzupełnienie codziennej diety zarówno dzieci, jak i dorosłych. Produkt jest doskonałą alternatywą dla kalorycznych sosów i majonezu. Z powodzeniem może być stosowany do przygotowania różnych dietetycznych potraw – wskazuje nasz rozmówca.
– Zalecany jest również osobom, które ze względu na swój stan zdrowia powinny ograniczać jedzenie tłustych, ciężkostrawnych posiłków. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Piaskach w związku z coraz liczniejszą grupą osób, które nie tolerują laktozy w produktach nabiałowych, od sierpnia 2017 roku wprowadziła Jogurt naturalny typu greckiego bez laktozy, kubek 400g. Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii po posiłkowej.
– Zastosowanie jogurtu greckiego jest bardzo szerokie. Jogurt grecki, dzięki swoim walorom smakowym i odżywczym stanowi znakomity dodatek do wielu różnych potraw: dań mięsnych, deserów i sosów. Doskonale komponuje się z różnymi warzywami, wzbogacając smak surówek i sałatek. Wiele osób, będących na diecie stosuje go jako zamiennik majonezu lub tłustej śmietany. Przykładowo połączenie jogurtu naturalnego z musli doskonale sprawdza się również jako szybki, pożywny posiłek w przerwie w pracy, czy w szkole. Co ciekawe, jogurty typu greckiego są kupowane bardzo często nie tylko w celach spożywczych. Wielu konsumentów, przede wszystkim kobiety sięga po jogurt grecki ze względu na jego właściwości kosmetyczne. Jogurt grecki doskonale sprawdza się jako naturalny kosmetyk do codziennej pielęgnacji włosów i skóry – dodaje Andrzej Grochoła, Kierownik Marketingu w Piaski (OSM).

archiwum aktualności »
copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25