Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Aktualności

Euroser Dairy Group: Konsumenci coraz bardziej otwarci na sery kozie

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2017-08-25 16:12:34

© euroser

– W ostatnim czasie obserwujemy na rynku dynamiczny wzrost całej kategorii serów kozich – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Magdalena Lewalska, Research & Development Manager w Euroser Dairy Group. – Niesłabnącą popularnością od kilku lat cieszą się sery kozie dojrzewające i twarogowe. Nowe trendy pokazują, że polscy konsumenci są zainteresowani również serami kozimi z dodatkami, jak zioła, warzywa, czy owoce.

– Dzięki badaniom konsumenckim przeprowadzonym na koniec ubiegłego roku na zlecenie Euroser Dairy Group, możemy stwierdzić, że to chęć nowych doznań smakowych skłania konsumentów do spróbowania serów kozich. Tylko niewielka część badanych zadeklarowała przyczyny zdrowotne. Największy wolumen sprzedaży generują w segmencie sery kozie twarogowe. Konsumenci poznali ich smak i właściwości, więc chętnie po nie sięgają. Na drugim miejscu plasują się sery podpuszczkowe dojrzewające. W tej kategorii pojawia się ostatnio wiele ciekawych nowości, jak np. ser kozi z rozmarynem w plastrach, produkcji Euroser Dairy Group – podsumowuje nasza rozmówczyni.

archiwum aktualności »
copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25