Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Aktualności

Spomlek (SM) uruchomił układy do krojenia i transportu w Chojnicach

Źródło: Spomlek (SM)   Dodano: 2017-02-20 11:29:13

Ostatnim etapem inwestycji w zakładzie w nową linię produkcyjną było uruchomienie układu do krojenia i transportu sera.
Początek inwestycji to sierpień 2015 roku, kiedy to Spomlek (SM) uruchomił linię do produkcji sera Salami i Gouda w blokach. Wartość inwestycji wyniosła 26 mln zł. Wąskim gardłem pozostało jednak ręczne wyciąganie serów z solanki i ich pakowanie.
– Inwestycja była niezbędna, ale z uwagi na trudny okres w mleczarstwie została odłożona w czasie – mówi Damian Kożuch, dyrektor zakładu – Dotychczas pracownicy musieli ręcznie układać kilka ton sera dziennie. Następnie, za pomocą elektro wciągów, zanurzać kontenery z serami w basenach solankowych. Po ich wysoleniu zapakować w worki lub pokroić na odpowiednią długość na ręcznej krajalnicy. Ten odcinek został zastąpiony nową linią do wyciągania sera z możliwością cięcia ich na kawałki – dodaje Kożuch.

Dziś sery z linii praktycznie same wpadają do nowego basenu solankowego. Pracownicy muszą jedynie kierować je na odpowiednią półkę kontenera. Po wysoleniu sery są wypychane siłą prądu solanki, a pracownik ma za zadanie ustawić je na taśmę podającą do automatycznego krojenia. Ser jest transportowany praktycznie „pod worek”, więc obsługa ma o wiele mniej pracy, a praca ta nie jest tak ciężka, jak w poprzednim systemie pakowania.
– Dążymy do unowocześniania naszych zakładów, optymalizacji procesów produkcji. Oponenci zarzucą, że zamieniamy pracę ludzi na pracę maszyn. Jednak dla nas człowiek jest najważniejszy i staramy się zapewnić załodze bardzo dobre warunki pracy właśnie poprzez mechanizację – mówi Edward Bajko, prezes Zarządu.
Chojnicka mleczarnia od 2015 roku produkuje na nowej linii ser Salami i Gouda, głównie pod marką Serenada. Na lokalnym rynku można również kupić Salami sygnowane marką „Nasz salami”, do której przez lata przywiązało się wielu konsumentów.

archiwum aktualności »
copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25