Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Komunikaty prasowe

Milk Trade Polska: Mleko owcze

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2017-04-12 08:00:53

Znamy walory mleka krowiego oraz koziego, ale mleko owcze, jako produkt do konsumpcji nie jest dobrze znany. Dlatego firma Milk Trade chce zainteresować konsumentów swoim nowym produktem – Mlekiem Owczym UHT (0,5 l), które zawiera minimalnie 5,5% tł.
Mleko owcze najwyższej jakości powinno charakteryzować się porcelanowo-białą lub białą z odcieniem żółtawym barwą, delikatnym, słodkawo-orzechowym smakiem oraz świeżym, przyjemnym zapachem.

Kremowa barwa mleka owczego i jego produktów jest spowodowana większą (niż w mleku kozim i krowim), ilością karotenu rozpuszczalnego w tłuszczach oraz ryboflawiny rozpuszczalnej w fazie wodnej.
Mleko owcze (w porównaniu z mlekiem krowim) zawiera znacznie więcej suchej substancji, tłuszczu, białka ogólnego, kazeiny, a także składników mineralnych. Charakteryzuje się również większą kalorycznością niż mleko krowie. Jest też bogatsze w witaminy, szczególnie rozpuszczalne w wodzie. Najważniejszym białkiem mleka owczego jest kazeina, której jest więcej niż w mleku krowim i kozim. Laktoza w mleku owczym występuje w większej ilości (od 4,2 do 5,4%) niż w mleku krowim (od 4,6 do 4,7%) i kozim (od 4,1 do 4,5%). Laktoza wpływa na słodkawy smak mleka i jego dużą wartość kaloryczną.

archiwum komunikatów »
copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25