1. Aktualności
  2. Świat

UE: Wyniki produkcji i eksportu

Źródło: Dane UE
Autor: Janusz Górski

Skup mleka w UE w październiku 2016 roku spadł o 3,6% w porównaniu z październikiem 2015 roku.
Skup w okresie styczeń-październik był 1,2% wyższy niż w tym samym okresie 2015 roku. Ważona cena mleka w skupie wzrosła o 6,2% do 31,8 eurocentów tj. o 24% od lipca 2016 roku. W grudniu prawdopodobnie wyniesie 32,1 eurocenta za kg.


Wytworzono 5,9% więcej SMP, 4,1% masła, 5,2% więcej WMP, 1,7% serów. Spadła produkcja mleka skondensowanego (-11,8%).
Krajom UE udało się zwiększyć eksport w okresie styczeń-październik 2016 roku w zakresie: masło (+31%), sery (+13%), serwatka w proszku (+5,2%). Z drugiej strony spadł eksport mleka skondensowanego (-24%), SMP (-17%) i WMP (-3,5%).
Eksport serów zwiększył się na 10 głównych kierunkach. Wzrósł eksport do Japonii (+14%), Szwajcarii (+4%), Arabii Saudyjskiej (+19%), Korei Południowej (+31%), USA (+1%).
Arabia Saudyjska, USA i Egipt są najważniejszymi kierunkami eksportu masła. Wzrósł też eksport do Kanady, Iranu, Maroka i Japonii. Algieria prowadzi w rankingu eksportu SMP (choć wolumen spadł o 26%). Ważnym punktem eksportu unijnego SMP jest Indonezja i Chiny.
Nowa Zelandia zwiększyła eksport SMP (+15%), serów (+9%), masła (3%). Spadł eksport WMP (o 4%).
Chiny w pierwszych 10 miesiącach zwiększyły import masła (+24%), serów (+29%) i WMP (+18%). Meksyk i USA również zwiększyły import masła (+42% i +28%). Rosja prowadziła import głównie z Białorusi i Argentyny (wzrost o 5% i 11%).
Produkcja mleka w Australii w październiku 2016 roku spadła o 11,4% w porównaniu do października 2015 roku.
Produkcja mleka w USA w skali 2016 roku licząc do listopada wzrosła o 1,8%. Cena skupu wyniosła 38,8 centa/kg (listopad 2016).