1. Aktualności
  2. Świat

Rumunia: Gwałtowny wzrost importu i nowe prawo. Polska ważnym dostawcą

Źródło: USDA
Autor: Janusz Górski

W 2014 roku całkowita produkcja mleka w Rumunii wyniosła 4,37 mld litrów, by w 2015 roku spaść do poziomu 4,24 mld litrów, a w 2016 roku ma wynieść 4,26 md litrów (USDA za Narodowym Instytutem Statystycznym). Ubiegłoroczne spadki były spowodowane suszą i niższą produkcją mleka co wywołało zwiększony import. W pierwszych miesiącach 2016 roku produkcja wzrosła o 4,5% wobec analogicznego okresu w 2015 roku.


Dostawy do mleczarni wyniosły 1,04 mln ton w 2014 roku, 967 tys. ton w 2015 roku i 987 tys. ton w 2016 roku. W tym czasie eksport wzrósł z 36 tys. ton do 46 tys. ton. Zaskakujący jest skok importu ze 115,6 tys. ton do 185 tys. ton.
Dane za 2015 rok pokazują, że 105 tys. ton mleka pochodziło z Węgier i był to wzrost z 81,2 tys. ton. Coraz mocniejsza jest pozycja mleka z Polski: od 2012 roku import mleka z Polski skoczył 4-krotnie do 19 tys. ton w 2015 roku. Gwałtowny wzrost nastąpił także z kierunku greckiego (wzrost z 341 ton do 2 400 ton).
Spojrzenie na eksport pokazuje, że mleko rumuńskie wyjeżdżało głównie do Bułgarii, Mołdowy i Grecji.
Konsumpcja w Rumunii została pobudzona w 2015 roku, kiedy VAT na te artykuły obniżono z 24% do 9%. Stopniowo i stabilnie rosła konsumpcja masła, przy czym gwałtownie, bo o 50% wzrósł jego import, zwłaszcza z Polski, która podwoiła sprzedaż na rynku rumuńskim w 2015 roku i kontynuowała szybki wzrost przez 8 miesięcy 2016 roku. Duży skok w imporcie dotyczy masła z Bułgarii i znaczący z Niemiec, który na dobre zaczął przyspieszać w 2016 roku. Produkcja lokalna masła w 2015 roku wyniosła 12 tys. ton.
Produkcja sera w Rumunii wykazuje tendencję zwyżkową (wzrost o 10 tys. ton) do 91 tys. ton. Dużo szybciej rósł jednak import (w 2014: 42 tys. ton, w 2015: 49,2 tys. ton i 62 tys. ton). Prym wiodą tu Niemcy (skok z 17 tys. ton do 22 tys. ton) oraz Polska (wzrost z 6,8 tys. ton do 8,1 tys. ton). Duży skok (o około 1 tys. ton), ale z niskiej bazy odnotowały Węgry i Włochy.
W 2016 roku miała miejsce ciekawa zmiana prawa, która nakazuje umieszczać na etykietach produktów mleczarskich m.in.: informacje o pochodzeniu produktu i surowca (mleka), nazwę podmiotu pakującego, sposób obróbki termicznej oraz zawartość mleka w proszku.