Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Aktualności

Nowa Zelandia: Fonterra będzie mieć nowy zakład produkujący mozzarellę do pizzy

Źródło: Forum Mleczarskie Biznes   Dodano: 2016-12-16 15:34:19

Projekt zakładu © fonterra

Naturalna mozzarella będzie wytwarzana w zakładzie w Clandeboye. Fonterra stanie się w ten sposób największym producentem mozzarelli na południowej półkuli. Inwestycja kosztowała 240 mln dolarów. Fonterra podwoi w ten sposób swoje zdolności produkcyjne mozzarelli.

Mozzarella nowozelandzkiej firmy jest przechowywana w postaci mrożonej (dzięki opatentowanemu procesowi szybkiego zamrażania IQF). Firma chwali się naturalnością produktu i brakiem chemicznych dodatków. Zamiast 3-miesięcznego dojrzewania firma uzyskuje produkt w 6 godzin.
Firma zabezpieczyłą już przerób laktozy i serwatki otrzymywanych w trakcie produkcji mozzarelli.
Więcej niż połowa pizzy sprzedawanej w Chinach zawiera mozzarellę pochodzenia nowozelandzkiego.
Jak podają Nowozelandczycy 40% Chińczyków spożywa posiłki na modłę zachodnią, a zużycie produktów mleczarskich w sektorze foodservice wzrosło o 30% w ciągu 5 lat.
Prace przy projekcie znalazł 1 000 osób. Prace trwać będą do września 2018 roku.

archiwum aktualności »
copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25