1. Aktualności
  2. Polska

Kujawska Spółdzielnia Mleczarska: Nowość Twaróg śmietankowy

Źródło: Forum Mleczarskie
Autor: Monika Czaplicka

Twaróg śmietankowy z Kujaw i Ziemi Dobrzyńskiej nowość Kujawskiej Spółdzielni Mleczarskiej we Włocławku produkowany od kwietnia 2016 roku. Produkt ten dzięki wyższej zawartości tłuszczu oraz dodatkowej homogenizacji mleka, uzyskuje wyjątkowy posmak śmietanki oraz konsystencję odpowiednią do stosowania jako produkt do smarowania np. kanapek. Po dodaniu do niego nowalijek otrzymujemy gotowy twarożek bez konieczności dodawania śmietany.
Jest produktem w 100% naturalnym z tak zwaną czystą etykietą, nie zawiera sztucznych barwników, polepszaczy oraz konserwantów.


Został uhonorowany krajowym znakiem jakości „Jakość Tradycja”, który służy wyróżnieniu produktów żywnościowych wysokiej jakości z uwzględnieniem produktów regionalnych w których do produkcji używa się wyłącznie identyfikowalnych surowców nie zawierających komponentów GMO. Twaróg ten spełnił ustalone standardy dla regionalnej żywności i został przyjęty do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Kujaw i Pomorza.
Ponadto wysoko jest oceniany podczas różnego rodzaju konkursów, między innymi jest on zwycięzcą tegorocznej edycji konkursu „ Najlepszy produkt spożywczy Pomorza
i Kujaw 2016. Święto sera w Olsztynie - Hit twarogowy tej wystawy.
Na XXV Targach Mleko-Expo Warszawa uzyskał miano produktu najwyższej jakości.