Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Aktualności

IŻŻ: Nieprawidłowe opinie o szkodliwości mleka są szkodliwe dla zdrowia

Źródło: PIM za Instytutem Żywności i Żywienia   Dodano: 2016-11-28 10:11:10

Polska Izba Mleka przytoczyła za Instytutem Żywności i Żywienia jego opinię na temat szkodliwości nieprawidłowych opinii o mleku dla zdrowia. Polska Izba Mleka cytuje:

– Nieuprawnione są opinie o szkodliwości mleka, mogą one zaszkodzić zdrowiu wielu osób. Nie ma żadnych wiarygodnych dowodów naukowych pochodzących z badań epidemiologicznych, że zalecane przez Instytut Żywności i Żywienia spożycie produktów mlecznych może mieć negatywne konsekwencje zdrowotne.
– Mleko i produkty mleczne zawierają wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych oraz są najlepszym źródłem dobrze przyswajalnego wapnia. Bez udziału tych produktów w codziennej diecie pokrycie zapotrzebowania na wapń jest bardzo trudne. Przykładowo aby dostarczyć naszemu organizmowi tyle wapnia ile jest w jednej szklance mleka trzeba zjeść dwa bochenki chleba, 400 g fasolki szparagowej, 200 g tofu, 4 kg szynki, ponad 0,5 kg dorsza wędzonego, 2,5 kg kaszy gryczanej gotowanej.
– W Polsce co drugie dziecko w wieku 4 lat nie realizuje normy na wapń, a wśród uczniów od 80% do 90% ma niedobory tego pierwiastka w diecie. Wśród dorosłych osób niedobory wapnia w diecie wykazuje w Polsce od 20 do 55% osób. Wyniki licznych badań wskazują, że niedobór wapnia w diecie zwiększa ryzyko wielu chorób dietozależnych tj.: osteoporoza, nadciśnienie tętnicze czy cukrzyca typu II.
– W trosce o zdrowie Polaków w 2013 roku zespół ekspertów z towarzystw i instytutów naukowych zajmujących się żywieniem oraz Komitet Żywienia Człowieka PAN i Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych opublikował stanowisko dotyczące roli produktów mlecznych w zapobieganiu niedoborom wapnia, z którego wynika, że dzieci i młodzież powinny spożywać codziennie 3-4 porcje mleka i produktów mlecznych, a osoby dorosłe minimum 2 porcje.
http://www.izz.waw.pl/pl

archiwum aktualności »
copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25