1. Aktualności
  2. Polska

Intermasz: Najprostsze techniki membranowe są najbardziej wymagające

Źródło: Forum Mleczarskie Biznes
Autor: Janusz Górski

– Mleczarstwo to bez wątpienia jeden z obszarów, gdzie techniki membranowe znajdują od lat najwięcej zastosowań – mówi Forum Mleczarskiemu Biznes Marcin Skrzypek, Właściciel firmy Intermasz – Filtracja Membranowa. – Oprócz powszechnie stosowanych rozwiązań z zakresu zgęszczania mleka (RO), serwatek podpuszczkowych, czy kwasowych (NF/RO), standaryzacji poziomu białka w mleku procesowym (UF/MF), produkcji twarożku z mleka ukwaszonego (UF), czy też koncentracji białek mleka do produkcji MPC lub białek serwatkowych w serwatce podpuszczkowej (UF) coraz częściej zastosowanie znajdują aplikacje z zakresu mikrofiltracji.


– Ta pozornie najprostsza technika membranowa (ze względu na największe średnice porów stosowanych membran, 0,1-2 µm), w praktyce okazała się jedną z najbardziej wymagających. Właśnie duża porowatość membran i wysokie strumienie permeatu powodowały przez długi czas problemy z utrzymaniem stabilnych parametrów procesowych i zapewnieniem zadawalającego czasu pracy membran. Niezbędnym, w większości aplikacji, okazało się zastosowanie bądź specjalnych systemów regulacji ciśnienia transmembranowego, bądź też użycie specjalistycznych ceramicznych membran mikrofiltracyjnych, których konstrukcja gwarantuje stabilne warunki pracy membran na całej jej długości (GP firmy Pall, czy też Isoflux firmy Tami). Klasyczne membrany mikrofiltracyjne ulegają bowiem szybkiemu foulingowi ze względu na fakt, iż duże prędkości styczne (często >6 m/s), powodują bardzo znaczące spadki ciśnienia (nawet powyżej 2 bar na długości 1 m), co z kolei skutkuje bardzo dużym zróżnicowaniem warunków pracy pojedynczej membrany na całej jej długości. Strumienie permeatu uzyskiwane na wlocie tych membran są zdecydowanie wyższe od strumieni generowanych w jej części środkowej, a zwłaszcza końcowej (w tej ostatniej niejednokrotnie dochodzi do przepływów wstecznych oznaczających przepływ permeatu do produktu, powodujących zmniejszenie sumarycznej efektywności pracy membrany) – wskazuje Marcin Skrzypek.
– Do najpowszechniejszych aplikacji mikrofiltracji w krajowym mleczarstwie należą: oczyszczanie solanek serowarskich (ponad 40 instalacji) oraz usuwanie mikroflory bakteryjnej z mleka procesowego (niskoogrzewane proszki mleczne, MPC, koncentraty kazeinowe, produkty ukwaszane), czy też mleka ESL (łącznie kilkanaście instalacji). Wśród najnowszych aplikacji MF z wykorzystaniem membran ceramicznych wymienić należy oczyszczenie serwatek podpuszczkowych (usuwanie pyłu kazeinowego, mikroflory bakteryjnej i tłuszczu), gdzie MFzastępuje jednocześnie wirówkę odtłuszczającą, pasteryzator i klaryfikator. Instalacja mikrofilltracji może zostać użyta zarówno przed typowymi układami NF/RO do zagęszczania serwatki, czy też bardziej wymagającymi aplikacjami (produkcja wysokobiałkowych koncentratów lub nawet izolatów białek serwatkowych – dzięki redukcji poziomu tłuszczu możliwe jest uzyskanie w proszku białka na poziomie >90%). W odniesieniu do serwatek kwasowych dodatkową zaletą układu MF jest możliwość odzyskania pyłu kazeinowego i tłuszczu jako pełnowartościowego produktu w formie masy twarogowej o s.m. >22% - dodaje nasz rozmówca, Marcin Skrzypek, Właściciel firmy Intermasz – Filtracja Membranowa.