Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Aktualności

Komisja Europejska: Konsumpcja i eksport masła i serów idą w górę

Źródło: Komisja Europejska   Dodano: 2016-07-27 15:42:39

© fm
© fm

Więcej masła i sera – to już pewne, że konsumenci w Europie i na świecie spożywają więcej właśnie tych produktów w swojej diecie. Szczególnie widać to w USA, które notują 50% wzrost importu masła za cztery pierwsze miesiące 2016 roku. Towarzyszy temu niski poziom eksportu tego produktu poza Stany Zjednoczone.
W tym samym czasie wzrósł eksport masła z UE o 33%, zwłaszcza na kierunku Bliski Wschód, USA, Maroko i Japonia.

Jak podają unijni analitycy, produkcja masła wzrośnie w 2016 roku o 3%. Eksport może wzrosnąć o 30% kolejny rok z rzędu i osiągnąć 230 tys. ton. Konsumpcja per capita powinna wzrosnąć średnio o 2%. W 2017 roku trend ma się utrzymywać przy bardziej powolnym tempie.
W 2016 roku produkcja serów ma wzrosnąć o 1,6% dzięki 9% wzrostowi eksportu i rosnącej konsumpcji krajowej 1,2%. Wzrost ma napędzać sprzedaż do Japonii, Korei Południowej i Arabii Saudyjskiej. Powinno to w pełni zrekompensować import rosyjski jaki pamiętamy sprzed okresu sankcji.

archiwum aktualności »
copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25