Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Aktualności

Pakistan: FrieslandCampina przejmuje kontrolę nad Engro Foods

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2016-07-07 10:53:23

Holendrzy podjęli decyzję o zaangażowaniu się do 51% udziałów w Engro Foods, spółce należącej do miejscowego giganta spożywczego Engro Corporation. Engro Foods to drugi największy gracz mleczarski w Pakistanie, w kraju, który należy do największych producentów mleka w Azji (trzeci pod względem wolumenu).
FrieslandCampina ma nadzieję, że zyska na przemianie rynku pakistańskiego z poziomu rynku, gdzie przetwarza się zaledwie 10% mleka z 38 mld litrów. FrieslandCampina ma nadzieję, że uda się przekonać Pakistańczyków do konsumpcji nabiału w postaci bardziej przetworzonej, pakowanej.
W Pakistanie rośnie grupa ludności z grupy klasy średniej, która jest tradycyjnie adresatem artykułów mleczarskich w Azji.

Engro Foods założona została w 2006 roku, ma siedzibę w Karaczi. Firma zbudowała pozycję lidera w segmencie mleka UHT. Firma jest notowana na giełdzie, gdzie w obrocie znajduje się 13% udziałów. Pozostała część udziałów znajduje się w rękach Engro Coroporation.
Engro Foods ma dochody roczne na poziomie 450 mln euro, zatrudnia 1 600 osób i przetwarza 300 mln litrów mleka od 150 tys. rolników. Posiada zakłady w Sahiwal i Sukkur oraz farmę mleczną w Nara, która produkuje 35 tys. litrów mleka dziennie.
Kluczowymi markami Engro Foods są: Tarang, Olpers, Omung i Omoré. Firma dociera do sklepów w 25 tys. wsi i 472 miast. W sumie jest to 130 tys. placówek handlowych.

archiwum aktualności »
copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25