Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Aktualności

Chr. Hansen: Zainteresowanie produktami probiotycznymi w UE nie maleje, a poza UE wręcz rośnie

Źródło: Forum Mleczarskie Biznes   Dodano: 2016-06-28 16:53:03

© chr hansen

– Związane jest to oczywiście z regulacjami EFSA obowiązującymi w krajach UE, dotyczącymi oświadczeń zdrowotnych, które mogą być umieszczane na opakowaniach lub w reklamach produktów – mówi Marcin Kuprewicz, Business Manager – Dairy w Chr. Hansen Poland w Forum Mleczarskie Biznes 2/2016. – Co ciekawe takie same szczepy, które stosujemy w przemyśle mleczarskim (bez możliwości informowania o ich probiotyczności), możemy bez problemu kupić w aptece, jako probiotyki – z pełną informacją o właściwościach prozdrowotnych. Tak więc, za sprawą biurokracji, Europa zaczyna odstawać od reszty świata, gdzie już 25% jogurtów zawiera szczepy probiotyczne.

– Wielu klientów ceni sobie obecność bakterii probiotycznych w produktach, ze względu na zdecydowanie lepsze cechy organoleptyczne tych produktów, takie jak: świeżość, czystość lub ciekawy aromat – wskazuje Marcin Kuprewicz.– W naszym banku posiadamy wiele potencjalnie ciekawych szczepów. Musimy jednak pamiętać, że wprowadzanie na rynek nowych szczepów wiąże się z koniecznością przeprowadzania długotrwałych i kosztownych badań klinicznych, dlatego jako firma skupiamy się nad dalszymi badaniami Bifidobacterium BB-12 – najlepiej znanego i przebadanego Bifidobacterium na świecie – wskazuje nasz rozmówca.– Stosowanie bakterii probiotycznych nie przysparza szczególnie wielu problemów technologicznych. Musimy pamiętać, że namnażają się one bardzo słabo, więc żeby spełnić wymagania dotyczące liczby jtk na koniec okresu przydatności (106/g każdego deklarowanego na opakowaniu szczepu) należy je dozować ściśle z zaleceniami producenta. Nie należy również doprowadzać do napowietrzania się skrzepu (np. za sprawą zbyt intensywnego mieszania), ponieważ tlen wpływa negatywnie na przeżywalność bakterii probiotycznych – podsumowuje Marcin Kuprewicz, Business Manager – Dairy w Chr. Hansen Poland.


Ostatnie wiadomości o firmie:
(2019-04-25) Chr. Hansen: Innowacyjny koagulant umożliwia uzyskanie wzrostu wydajności produkcji o nawet 1%
(2019-02-20) Chr. Hansen Poland: Produkty bezlaktozowe cieszą się rosnącą popularnością
(2019-01-23) Firma Chr. Hansen została uznana za najbardziej zrównoważoną firmę na świecie

archiwum aktualności »
copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25