1. Aktualności
  2. Świat

Dania: Arla Foods Ingredients otwiera nowy zakład hydrolizatów białkowych

Źródło: Forum Mleczarskie Biznes
Autor: Janusz Górski
© arla

Zakład powstał w Nr. Vium, w Danii i kosztował 40 mln euro. Jest w stanie wytwarzać 4 tys. ton serwatki i kazeiny wysokiej jakości rocznie. Jego przeznaczeniem jest segment baby food, żywność kliniczna i odżywki dla sportowców. Zakład oprócz instalacji produkcyjnych posiada laboratoria analityczne i badawczo-rozwojowe.


Anders Steen Jørgensen, Business Unit Director Pediatric w Arla Foods Ingredients mówi, że zakład zbudowano z myślą o uzyskaniu najwyższej jakości hydrolizatów na skalę światową. Nowy produkt z Arla Foods Ingredients posiada naukowo potwierdzone korzyści dla zdrowia, dobrą rozpuszczalność i parametry mikrobiologii oraz stabilną jakość. Obecnie Arla chce zapewnić znacznie większe ilości takiego produktu niż wcześniej.
Uzyskane hydrolizaty są podzielonymi peptydami, dzięki czemu nie mają tak alergizującego potencjału.