1. Aktualności
  2. Polska

Aż 16 zakładów produkcyjnych w Grupie Mlekovita

Źródło: Grupa Mlekovita
Autor: Janusz Górski

Zakład Mleczarski Lacpol w Łaszczowie włączony został w struktury Grupy Mlekovita. W dniu 1 czerwca 2016 roku sfinalizowano transakcję zwiększającą globalną siłę rynkową Grupy Mlekovita poprzez poszerzenie jej o Zakład Mleczarski Lacpol w Łaszczowie.
Założony w 1999 roku zakład o powierzchni ok. 9 ha położony jest na Lubelszczyźnie. Skupuje mleko z terenów województwa lubelskiego, podkarpackiego, małopolskiego oraz świętokrzyskiego. Produkuje mleko w proszku odtłuszczone, mleko zagęszczone słodzone, serwatkę w proszku, sery dojrzewające typu holenderskiego, sery Mozzarella, sery Cagliata i masło.


Zakład w Łaszczowie posiada certyfikat Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności FSSC 22000 oraz uprawnienia do wywozu produktów mleczarskich, obok rynków UE na rynki aż 17 państw trzecich (Albania, Armenia, Kuba, Ukraina, Turkmenistan, Arabia Saudyjska, Egipt, Singapur, Wietnam, Bangladesz, Pakistan, Iran, Jemen, Mołdawia, Zjednoczone Emiraty Arabskie, Nigeria, Panama). Dysponuje również nowoczesnym akredytowanym magazynem o powierzchni ok. 1100 m2.
Transakcja wpłynie na optymalizację kosztów produkcji, przerobu, logistyki oraz wzmocni pozycję Mlekovity jako lidera i stworzy nowe możliwości dla dalszego rozwoju, ale przede wszystkim pozwoli wykorzystać moce przerobowe Zakładu Mleczarskiego w Łaszczowie.
Mlekovita, firma o długoletniej tradycji i ugruntowanej marce nie tylko na rynku polskim, ale również zagranicznym, jest największą grupą mleczarską w Polsce. Tworzy ją 16 zakładów produkcyjnych i 30 własnych centrów dystrybucyjnych, w tym pierwsza w branży hurtownia Cash&Carry.
Mlekovita oferuje największy wybór nabiału w Polsce i Europie (m.in.: sery twarde dojrzewające typu holenderskiego, szwajcarskiego i angielskiego, sery topione i wędzone, sery pleśniowe, sery sałatkowo-kanapkowe, serek ziarnisty, sery mozzarella, mleka UHT o zróżnicowanej pojemności i zawartości tłuszczu, mleka pasteryzowane, śmietanki UHT, mleczka zagęszczone, mleczka smakowe, kefiry, jogurty, maślanki, twarogi i twarożki smakowe, śmietany i śmietanki, masła i miksy maślane, mleka w proszku oraz serwatkę w proszku), które są liderami kategorii w branży (np. mleko Polskie w butelce, mleko Wypasione, ser Favita, ser Sokół, masło ekstra Polskie). Pierwsza w kraju wprowadziła na rynek masło klarowane, jako jedyna w Polsce produkuje ser Cheddar oraz jedyna na Podlasiu – lody na skalę przemysłową.
Mlekovita pracuje zgodnie ze Zintegrowanym Systemem Zarządzania, obejmującym System Zarządzania Jakością ISO 9001, System Zarządzania Środowiskowego ISO 14001 oraz System Bezpieczeństwa Żywności FSSC 22000, który jest równoważny z IFS i BRC.