1. Aktualności
  2. Świat

USA: Szwajcarskie Emmi inwestuje w sery premium

Źródło: Forum Mleczarskie
Autor: Janusz Górski

Obszarem wsplnego biznesu z Cowgirl Creamery oraz Tomales Foods będą sery rzemieślnicze wytwarzane z mleka bio. Szwajcarski gigant już 44% swoich przychodów osiąga z zagranicznych rynków, z czego 1/3 to eksport ze Szwajcarii,a reszta pochodzi z produkcji w zakładach zagranicznych. 11 lutego br pisaliśmy, że ogółem za 2015 rok firma osiągnęła 2,97 mld euro. Firma jest znana ze swoich inwestycji w Niemczech, Włoszech, USA, Hiszpanii, Kanadzie oraz Holandii.


Emmi zainwestowało we wspólny biznes z paniami: Sue Conley i Peggy Smith z Kalifornii. Ich dwie placówki handlowe oraz sklep internetowy są niezwykle popularne w Kaliforni. Obie mają wieloletnie doświadczenie w znanych kalifornijskich restauracjach i nauczyły się rzemiosła serowarskiego od podstaw. Obie są zafascynowane zdrową żywnością i wspierają zrównoważone i ekologiczne rolnictwo. Mają zasługi dla miejscowego, tradycyjnego serowarstwa.
Emmi przejmie obie firmy do końca maja br i umocni w ten sposób swoją pozycję w segmencie serów premium w Kalifornii. Obie panie zachowają swoje pozycje w firmach.
Portfel specjalności serowych wytwarzanych tradycyjnie obejmuje miękkie, półtwarde i dojrzałe sery rzemieślnicze. Wszystkie produkty są ekologiczne, a mleko używane do przetwarzania pozyskiwane wyłącznie z północnej Kalifornii.