Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Aktualności

Independent: Producenci dodają za dużo cukru do nabiału. Jogurty Müller Corner przykładem niezdrowych produktów

Źródło: independent.ie   Dodano: 2016-05-13 12:41:56

Patricia Murphy z irlandzkiego Independent wskazuje fakt, iż nabiał to nie zawsze coś zdrowego.
Wskazuje na brytyjskie badania opublikowane Food Foundation, które zwracają uwagę na jogurty Müllera. Produkty Müller Corner zawierają od 21 g do 30 g cukru na opakowanie wyrobu. Patricia Murphy zwraca uwagę, że konsumenci mogą generalnie myśleć, że wybierają zdrowe produkty, ale wiele z nich zawiera węglowodany dostarczone z syropem, owocami oraz crunchy z granolą.

Cukier jest dodawany do jogurtów, aby obniżyć koszty. Cukier konserwuje, buduje teksturę i wiąże wodę. Jogurt dzięki temu staje się bardziej kremowy i ma dłuższy termin przydatności do spożycia.
Żywieniowiec Dr Sarah Schenker zapytana przez dziennikarzy Telegraph wskazuje, że więcej niż 5 g węglowodanów znaczy, że cukier został tam dodany.
Produkty Müller Corner zostały określone jako najgorsze pod względem kaloryczności, zwłaszcza te z chrupkami i kulkami czekoladowymi. Mają one podważać zdrowotny wymiar jogurtu.

archiwum aktualności »
copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25