Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Aktualności

Mlekpol (SM): Serki naturalne do smarowania najpopularniejsze

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2016-05-09 09:45:38

© mlekpol (sm)

– Pierwszy kwartał 2016 roku to okres, w którym zanotowaliśmy zdecydowany wzrost sprzedaży serków śmietankowych do smarowania – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Ewa Gromadzka, Kierownik Marketingu w Mlekpol (SM). – Zauważyliśmy, że serki cieszą się także powodzeniem u wielbicieli twarogów. Klasyczne twarogi w kostkach wykorzystywane są teraz częściej do deserów i sałatek. Śmietankowe serki do smarowania zastąpiły tradycyjne twarogi, jako składnik kanapek. Warto pamiętać, że serki do smarowania dostarczają wiele cennych składników odżywczych. W 100 gramach zajmują znaczną ilość białka (ok. 6%), tłuszcz o unikalnym składzie (ok. 23%), niewielką ilość cukru (ok. 3,9%) oraz witaminy i sole mineralne – dodaje Ewa Gromadzka.

– Twarożki do smarowania o klasycznych smakach stanowią ok. 70% ogólnej sprzedaży w tej kategorii galanterii mleczarskiej. Najchętniej spośród serków śmietankowych do smarowania wybierane są tradycyjne polskie smaki: naturalny śmietankowy, cebulka ze szczypiorkiem, czosnek, chrzan – wskazuje Kierownik Marketingu w Mlekpol (SM).
– Paleta smaków tej kategorii jest bogata, jednak nasz konsument najbardziej ceni tradycyjny, regionalny smak. Najczęściej wybiera produkt naturalny, a jeśli z dodatkami to takimi, które w polskiej kuchni dodajemy do mięs i wędlin. Wytrawne serki do smarowania stanowią zdecydowaną większość tych najchętniej kupowanych, bez względu na porę roku. W okresie jesienno-zimowym serki do smarowania najczęściej wykorzystywane są jako baza zdrowych kanapek. W czasie wiosenno-letnim stają się podstawą dipów do świeżych warzyw i potraw z grilla. Zwolennicy serka na słodko najczęściej łączą ten naturalny z miodem, dżemem lub konfiturą – dodaje Ewa Gromadzka.
– W swoim asortymencie mamy dwa rodzaje serków do smarowania. Serki śmietankowe tradycyjne i serki śmietankowe puszyste. Wszystkie pod marką Łaciate. Wszystkie z najlepszego polskiego mleka. Serek śmietankowy Łaciaty naturalny został doceniony nie tylko przez konsumentów, ale także przez branżę. Zdobył prestiżowy złoty medal międzynarodowych targów Polagra Food. Jest nie tylko smaczny, ale przede wszystkim zdrowy. Produkowany z najwyższej jakości śmietanki, bez zagęstników i konserwantów – mówi Kierownik Marketingu w Mlekpol (SM).

archiwum aktualności »
copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25