1. Aktualności
  2. Świat

Wybrzeże Kości Słoniowej: Bel otwiera nowy zakład

Źródło: Forum Mleczarskie
Autor: Janusz Górski

Nowy zakład produkujący sery topione Krówka Śmieszka (Grupa Bel) może zainteresować fachowców z kilku powodów: został zbudowany i zminiaturyzowany specjalnie na potrzeby tej inwestycji. Zaprojektowany w ośrodku badawczym Bel w Vendome we Francji został następnie rozłożony i dopłynął do stolicy Wybrzeża Kości Słoniowej w Abidjan w 14 kontenerach.

Po dwóch miesiącach instalacje i zakład były gotowe do działania. Produkcję rozpoczęto w grudniu 2015 roku. Dziś zakład może wytworzyć 20 mln porcji sera Krówka Śmieszka (The Laughing Cow) rocznie. Koszt inwestycji 3 mln euro. Zakłąd zatrudnia 12 osób (docelowo 20 osób). Zajmuje 4 200 m2.
Zakład w Abidjan właśnie odwiedzili francuscy i lokalni oficjele.