1. Aktualności
  2. Polska

Sertop: Sery smażone zgodne z trendem prozdrowotnym

Źródło: Forum Mleczarskie Handel
Autor: Janusz Górski
© sertop

– Nasi partnerzy handlowi widzą coraz większy potencjał w sprzedaży serów smażonych, które idealnie wpisują się w panujący w Polsce prozdrowotny trend – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Aneta Będkowska, Kierownik Biura Marketingu i Współpracy z Klientem w firmie Sertop. – Polacy szukając nowych inspiracji, wracają do korzeni kuchni polskiej i sięgają po zapomniane produkty, takie jak sery smażone, wyprodukowane zgodnie ze śląskimi recepturami. To mocne nawiązanie do tradycji sprawia, że sery smażone są coraz bardziej poszukiwanym dodatkiem śniadaniowym i dlatego warto postarać się o ich obecność w swoim sklepie.


– Sery smażone są produktem mocno tradycyjnym i nowe smaki niechętnie są kupowane przez konsumentów. Mieliśmy w swojej ofercie limitowane wersje serów smażonych np. z dodatkiem koperku lub czarnego pieprzu. Zostały one zakupione przez naszych klientów jako ciekawostki. Jednakże ich sprzedaż nie była na tyle satysfakcjonująca, aby pozostawić te wyroby na stałe w ofercie. Uznaliśmy, że nie warto modyfikować tego, co jest dobre, tworząc na siłę produktową nowość. Zwłaszcza w przypadku, kiedy oczekiwania konsumenckie są jasne i przejrzyste – wskazuje nasza rozmówczyni.
– Dynamika sprzedaży serów smażonych jest mocno uzależniona od danego regionu Polski. Produkty te najlepiej sprzedają się na terenie Śląska i Wielkopolski, gdzie najmocniej rozwinęła się tradycja ich wytwarzania, a każda gospodyni miała swój własny, wypróbowany sposób na przygotowanie tego przysmaku, który do dnia dzisiejszego jest przekazywany kolejnym pokoleniom – podkreśla Aneta Będkowska.
– Obecnie nasze sery można kupić w hurtowniach i wielu sieciach handlowych, a także małych, lokalnych sklepikach – podsumowuje Kierownik Biura Marketingu i Współpracy z Klientem w firmie Sertop.