1. Aktualności
  2. Polska

Przepisy z wykorzystaniem nowych serów Hochland „Na gorąco!”

Źródło: Hochland Polska
Autor: Monika Czaplicka
serowe babeczki z cukinią © hochland polska
serowa frittata z warzywami © hochland polska

To jest pyszne!
Dania z zapieczonym serem są smaczne, sycące i łatwe do wykonania. Można je przyrządzić na wiele sposobów i jeść jako przekąskę, na śniadanie, obiad lub kolację. Szybkie i proste w przygotowaniu, wcale nie muszą oznaczać nudnego posiłku. Na dowód tego, przedstawiamy przepisy z nowymi serami Hochland „Na gorąco!”. Wyjątkowo smaczne z dużą ilością dodatków doskonałe do zapiekania w piekarniku, tosterze lub opiekaczu. Zachęcamy do spróbowania! Smacznego!

SEROWE BABECZKI Z CUKINIĄ
Składniki na 6 babeczek:
• 6 plastrów szynki
• 3 jajka
• pół kubka startej cukinii
• 2 łyżki świeżych ziół
• 6 plastrów sera Hochland Na gorąco! z pomidorami i ziołami
• łyżeczka soli
• łyżeczka pieprzu
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Foremki do babeczek wykładamy papierem, do każdej wkładamy plaster szynki. Jajka mieszamy ze startą cukinią, ziołami, solą i pieprzem. Masę jajeczną nakładamy do foremek. Babeczki pieczemy 25 minut. W połowie pieczenia na każdą babeczkę nakładamy plaster sera Hochland Na gorąco!
SEROWA FRITTATA Z WARZYWAMI
Składniki dla 2 osób:
• 4 jajka
• 2 łyżki masła
• 20 plasterków cukinii
• 1 cebula
• 6 plastrów sera Hochland Na gorąco! z salami i chili
• patelnia, którą możemy włożyć do piekarnika
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Dodajemy pół posiekanej cebuli i 10 plastrów cukinii. Podsmażamy chwilę całość. 2 jajka roztrzepujemy, dodajemy sól i pieprz. Jajka wylewamy na patelnię z podsmażonymi warzywami. Całość chwilę smażymy, a następnie na wierzch układamy 3 plastry sera Hochland Na gorąco! Patelnię wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (bez termoobiegu) na 10 minut.
W ten sam sposób przygotowujemy drugą frittatę.
SEROWE QUESADILLAS Z SALSĄ Z POMIDORÓW
Składniki dla 2 osób:
• 2 placki pszenne do tortilli
• 6 plastrów sera Hochland Na gorąco! z salami i chili
salsa: 2 pomidory, łyżka oliwy z oliwek, łyżka octu winnego, łyżeczka posiekanej kolendry, posiekana szalotka, sól, pieprz
Przygotowanie:
Na połówce każdego placka układamy po 2 plastry sera Hochland Na gorąco! Placek składamy na pół i grillujemy na patelni grillowej po 3-4 minuty z każdej strony. Następnie na placku układamy ponownie ser Hochland Na gorąco! i całość zapiekamy w piekarniku 7-10 minut w 180 stopniach. Przed podaniem tniemy placki na trójkąty i podajemy z salsą pomidorową, którą przygotowujemy z pokrojonych w kostkę pomidorów, szalotki, kolendry, soli, pieprzu i sosu z oliwy z oliwek i octu winnego.
ŁÓDECZKI Z ZIEMNIAKA Z SEROWYM NADZIENIEM
Składniki dla 2 osób:
• 3 duże ziemniaki
• 6 plastrów sera Hochland Na gorąco! z szynką i pieczarkami
• kilka małych pomidorków (opcjonalnie)
• szczypior
• sól morska
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie szorujemy i gotujemy 15 minut w posolonej wodzie. Po ugotowaniu kroimy je wzdłuż na pół. Z połówek ziemniaka usuwamy ok. 1 łyżeczki środka. W to miejsce wkładamy pół plastra sera Hochland Na gorąco! Tak przygotowane ziemniaki zapiekamy 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (bez termoobiegu). Po upieczeniu ziemniak ozdabiamy posiekanym szczypiorkiem (ewentualnie połówkami małych pomidorków).
BROKUŁ POD SEROWĄ PIERZYNKĄ
Składniki dla 2 osób:
• brokuł
• łyżeczka soli
• 4 plastry sera Hochland Na gorąco! z szynką i pieczarkami
• łyżeczka masła
• średnie naczynie do zapiekania
Przygotowanie:
Brokuł kroimy na podobnej wielkości różyczki, a następnie blanszujemy w osolonym wrzątku. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Do naczynia wkładamy brokuł. Na całość układamy plastry sera Hochland Na gorąco! Tak przygotowany brokuł zapiekamy ok. 10 minut w 180 stopniach (bez termoobiegu).
PIZZA SEROMANIAKA Z SALAMI I CHILI
Składniki na ciasto dla 2 osób:
• 250 g mąki pszennej
• 15 g drożdży świeżych
• 150 ml ciepłej wody
• 1 pełna łyżeczka soli
• 1 łyżeczka cukru
• 1 łyżka oliwy z oliwek
Dodatki:
• 5-7 łyżek sosu pomidorowego
• 4-5 plastry sera Hochland Na gorąco! z salami i chili
• Pieczarki
• Świeża bazylia
Przygotowanie:
Świeże drożdże rozpuszczamy w ok. 50 ml ciepłej, ale niegorącej wodzie, dodajemy cukier i ok. 3 łyżki mąki. Mieszankę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15-20 minut. Zaczyn powinien zwiększyć objętość i spienić się.
Przesiewamy mąkę, dodajemy do niej wyrośnięty zaczyn, resztę wody, sól i oliwę z oliwek.
Wyrabiamy ciasto, aby było miękkie i sprężyste. Następnie ciasto przekładamy do miski, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę (powinno zwiększyć objętość dwukrotnie).
Na stolnicy delikatnie podsypujemy ciasto mąką i rozwałkowujemy. Przekładamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy sosem, dodajemy plastry sera Hochland Na gorąco! oraz pozostałe dodatki.
Pizzę pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 20 minut - do czasu aż ciasto się zarumieni.