Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Aktualności

Valio: Coraz więcej osób uważa jogurt za źródło niepotrzebnych cukrów

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2016-02-19 17:53:29

Odpowiedzi konsumentów podczas badań przeprowadzonych na zlecenie Valio wykazały, że konsumenci oczekują niskiego poziomu cukru zwłaszcza od produktów dla dzieci. Jussi Mattson, Category Manager w Valio podkreśla w swojej wypowiedzi, że Finowie uważają produkty dla dzieci za zbyt słodkie. Dyskusja nad kalorycznością produktów jest ciągle aktualna nie tylko w Finlandii, ale także na całym świecie – wskazuje menadżer z Valio. Ostatnie badania wskazują, że 80% dzieci w Finlandii spożywa za dużo cukru (badania na próbie 2 993 dzieci). Co więcej coraz więcej rodziców uważa jogurty za źródło niepotrzebnego cukru.

Dlatego Valio zdecydowało wypuścić na rynek nową linię jogurtów i puddingów Valio Play, które mają 30% mniej dodanego cukru, a w niektórych produktach nawet 40% mniej cukru. Oprócz wariantu naturalnego dostępne będą jogurty truskawkowe, malinowe, bananowe i z gruszką. Są to produkty bezlaktozowe zawierające szczepy bakterii LGG opatentowane przez Valio oraz wit. D.Obecnie 1/3 produktów przekąskowych Valio ma obniżoną kaloryczność. To część 5-letniego programu obniżania kaloryczności produktów rozpoczętego w 2015 roku. Program potrwa do 2020 roku.


Ostatnie wiadomości o firmie:
(2019-07-11) McDonald's wprowadza niemleczne dodatki do kawy wytwarzane w mleczarni Valio
(2019-06-17) Finlandia: Trudny rok Valio
(2019-05-13) Finlandia: Valio chce zostać firmą o zerowej emisji CO2

archiwum aktualności »
copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25