1. Aktualności
  2. Świat

Japonia: Morinaga przedstawiła wyniki badań dla nabiału wzbogaconego szczepem Bifidobacterium longum BB536

Źródło: Forum Mleczarskie
Autor: Janusz Górski

Japończycy znajdują się w czołówce badań naukowych nad dobroczynnym wpływem wybranych szczepów bakterii probiotycznych na zdrowie człowieka. Morinaga jako czołowa firma mleczarska Japonii od lat aplikuje szczepy bakterii o udowodnionym, korzystnym wpływie na zdrowie człowieka do produktów mleczarskich. Tym razem opublikowała badanie według którego codzienna konsumpcja jogurtów wzbogaconych probiotykami BB536 chroni przed nierównowagą bakteryjną w przewodzie pokarmowym spowodowaną nadpodażą produktów zwierzęcych w diecie. Spożycie nowych produktów pomaga ograniczać rozwój bakterii tj. Bilophila.


Morinaga zwraca uwagę, że ostatnie badania naukowe pokazują wagę przedłużającej się nierównowagi bakteryjnej jelit na zdrowie człowieka. Takiej nierównowadze sprzyja również ciągły stres, brak snu i ćwiczeń charakterystyczny dla szybkiego trybu życia i tzw. westernizacji, która jest rosnącym zjawiskiem w gospodarkach rozwijających się. Właśnie tam następuje wyraźny wzrost spożycia produktów zwierzęcych, zwłaszcza mięsa i jaj.
Spożywanie jogurtów z BB536 zapobiega niekorzystnym zmianom mikroflory w przewodzie pokarmowym w większym stopniu niż konwencjonalny jogurt – wykazują badania kliniczne.