1. Aktualności
  2. Polska

Hochland Polska: Święta z Almette!

Źródło: Hochland Polska
Autor: Monika Czaplicka
francuska tarta © hochland polska
sernik mandarynkowy © hochland polska

Zbliża się okres długo oczekiwanych Świąt Bożego Narodzenia. To w tradycji czas szczególny, połączony ze spotkaniami w gronie rodzinnym i najbliższych przyjaciół. Na ten świąteczny czas proponujemy inspiracje z wykorzystaniem puszystych serów Almette – z polskiego mleka i naturalnych składników, które pochodzą ze strony www.almette.pl, zainteresowanych większą ilością inspiracji odsyłamy właśnie do tego źródła! Nasza propozycja - to pomysł na w pełni skomponowany posiłek: przystawkę (Grzanki z serkiem i konfiturą z fig i porto), zupę (Krem z jarmużu z chrupiącym chipsem i serkiem ziołowym), danie główne (Francuska tarta z chrupiącą szynką i karmelizowaną gruszką) i deser (Sernik mandarynkowy pieczony w kąpieli wodnej )! Zachęcamy do spróbowania!

Grzanki z serkiem i konfiturą z fig i porto
Składniki:
-8 kromek ciemnego pieczywa
-2 łyżki oliwy z oliwek
-2 serki Almette z chrzanem
-10 fig
-2 kieliszki porto
-2 kieliszki wody
-2 łyżki soku z cytryny
-1 łyżka brązowego cukru
Przepis
Robienie konfitur to czas „zamykania smaku” w słoikach. Figi można teraz kupić praktycznie przez cały rok Idealnie rasowe są z nutą porto, które wspaniale wyostrza ich smak. Taka konfitura nawet zwyczajnym grzankom nada charakteru i od razu kolacja czy śniadanie stają się wytworniejsze.
Figi umyć, przekroić na pół i wydrążyć środek - skórkę wyrzucić. Następnie figi pokroić na mniejsze kawałki, umieścić w garnku. Dodać porto, wodę, cukier i sok z cytryny i gotować na małym ogniu, często mieszając. Płyn powinien odparować, smaki powinny się połączyć, figi się rozpaść. Po ok. 30 minutach uzyskuje się konsystencję konfitury. Chleb pokroić na kromki, posmarować oliwą z oliwek i podpiekać z każdej strony.
Smacznego!
Krem z jarmużu z chrupiącym chipsem i serkiem ziołowym
Składniki:
-1 serek Almette z ziołami
-2 szklanki jarmużu
-mała cebula
-4 ziemniaki
-4-5 szklanek bulionu
-sól, pieprz do smaku
-łyżka masła
Przepis
Jarmuż świetnie smakuje w sałatkach, idealnie pasuje do pieczonej kaszy z warzywami. Od chipsów z jarmużu naprawdę można się uzależnić, a zupa krem z jarmużu z pewnością zawładnie podniebieniem i sercem. Kuchnia z wykorzystaniem warzyw sezonowych jest niezwykła, ale tak faktycznie teraz wiele warzyw można kupić przez okrągły rok i trzeba z tego korzystać. Zupa z jarmużu jest pyszna. I zdrowa!
Jarmuż wypłukać, wyciąć błonki. Kilka listków odłożyć – do uprażenia na koniec. Cebulę kroję w kostkę, przesmażam na maśle. Dodać jarmuż, podsmażyć chwilkę całość. Do cebuli i jarmużu dolać bulion, ziemniaki i gotować, aż ziemniaki zmiękną. Zupę miksować na gładko i doprawić do smaku. Liście jarmużu, które wcześniej zostały odłożone, podsmażyć na osobnej patelni, aż lekko się zrumienią. Dodać je do zupy już na talerzu wraz z łyżką serka ziołowego. Chipsy z jarmużu są fantastyczną i bardzo zdrową przekąską. Warto zrobić ich więcej i podjadać do woli.
Smacznego!
Francuska tarta z chrupiącą szynką i karmelizowaną gruszką
Składniki:
-2 serki Almette z ziołami
-gotowe ciasto francuskie
-8 plastrów szynki parmeńskiej
-2 gruszki
-garść orzechów włoskichDrukuj przepis
Przepis
Tarta z francuskiego ciasta z dodatkiem serka, szynki parmeńskiej, gruszki i orzechów włoskich to sposób na szybki obiad. Można nią też przyjąć niespodziewanych gości. Aromatyczny ziołowy serek łączy się z delikatnie słodką gruszką. A chrupiąca szynka parmeńska wraz ze zrumienionymi orzechami włoskimi idealnie pasuje do całości. Bazą jest ciasto francuskie – gotowe, lekko podpieczone. Gotową tartę kroimy jak pizzę. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Arkusz ciasta francuskiego rozkładamy na papierze do pieczenia i nakłuwamy widelcem na całej powierzchni. Ciasto francuskie podpiekamy ok. 10 minut na lekko złoty kolor. Podczas pieczenia (pomimo nakłucia) ciasto może urosnąć. Po wyjęciu go z piekarnika nożem nakłuwamy je tak, by opadło.
Na podpieczonym cieście układamy plastry szynki parmeńskiej. Na szynce układamy cienkie plastry umytej gruszki. Na gruszce układamy serek Almette.
Całość posypujemy orzechami włoskimi i zapiekamy w 180 stopniach ok. 20 minut.
Ciasto francuskie powinno być złote, ser ciepły, gruszka miękka, a szynka i orzechy chrupiące. Całą tartę możemy posypać świeżym tymiankiem i polać miodem.
Smacznego!
Sernik mandarynkowy pieczony w kąpieli wodnej
Składniki
*spód
-180 g ciasteczek owsianych (lub innych ulubionych)
-60 g masła
*masa
-4 serki Almette śmietankowe
-100 g cukru pudru
-3 jajka
-100 ml śmietanki 30%
-1 łyżka likieru Cointreau
-skórka otarta z mandarynki
*galaretka
-50 ml wody
-150 ml masy mandarynkowej (zmiksowane mandarynki z puszki)
-łyżka soku z cytryny
-2 łyżeczki żelatyny
*dodatkowo (opcjonalnie)
-1 serek Almette śmietankowy
-100 ml śmietanki 30%
-łyżka cukru pudru
-skórka otarta ze sparzonej mandarynki
-gorzka czekoladaDrukuj przepis
Przepis
Pieczenie sernika w kąpieli wodnej może stać się sposobem na udany deser. Wymyślanie galaretek również… Pora więc na ciasto aksamitne i orzeźwiające – sernik mandarynkowy. Upieczenie sernika i podanie go z galaretką mandarynkową to jedno. Sernik możemy dodatkowo otoczyć masą przygotowaną z ubitej na sztywno śmietanki połączonej z serkiem, cukrem pudrem i skórką otartą z mandarynki. Jest to jednak opcja dodatkowa, ale niezwykle urocza. Tak przygotowany sernik podbije serca domowników i gości!
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Zagotowujemy wodę w czajniku (będzie potrzebna do kąpieli wodnej).
Formę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia. Ciastka kruszymy, mieszamy z masłem. Masą ciasteczkową wykładamy spód formy. Chowamy ją do lodówki.
Miksujemy ze sobą serki Almette, cukier puder, jajka i śmietankę. Dodajemy łyżkę likieru Cointreau oraz startą skórkę z mandarynki (mandarynkę wcześniej zalewamy wrzątkiem). Masy nie miksujemy zbyt długo, aby nie napowietrzyła się.
Wyjmujemy formę z ciasteczkowym spodem i wylewamy na nią masę serową. Większą formę żaroodporną (może być forma do tarty) wykładamy również papierem do pieczenia.
Na papier wstawiamy formę z masą serową. Do drugiej, żaroodpornej formy wlewamy zagotowaną wodę. Wlewamy ją za papier, tak by nie dostała się do sernika. Powinna sięgać do połowy sernika.
Formę z wodą i sernikiem wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Sernik pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu wierzch powinien być ścięty. Po upieczeniu uchylamy drzwi piekarnika i zostawiamy sernik do ostygnięcia (na ok. 2-3 godziny).
W tym czasie przygotowujemy galaretkę. W 50 ml gorącej wody rozpuszczamy żelatynę. Mandarynki miksujemy, dodajemy łyżkę soku z cytryny. Ok. 150 ml masy mandarynkowej łączymy z 50 ml wody, w której rozpuszczamy żelatynę.
Powinniśmy mieć więc 200 ml masy i w niej rozpuszczoną pożądaną ilość żelatyny. Tak przygotowaną, schłodzoną masę wylewamy na ostudzony sernik.
Sernik z galaretką chowamy do lodówki – na dobrych kilka godzin lub najlepiej na całą noc.
Galaretka się zetnie, ser nabierze kremowej, zwartej konsystencji.
Dodatkowo cały sernik możemy posmarować serkiem Almette. Jest to opcjonalne.
Przed podaniem sernika śmietankę 30% miksuję na sztywno i łączę z serkiem Almette. Dodajemy cukier puder do smaku (1 łyżka) oraz skórkę otartą z mandarynki.
Tak przygotowaną masę rozsmarowujemy na bokach sernika. Sernik możemy oprószyć wiórkami gorzkiej czekolady. Sernik przechowujemy w lodówce.
Sernik, którego boki posmarujemy serkiem Amette wygląda pięknie. Do serka można dać skórkę otartą z mandarynek.
Smacznego!