1. Aktualności
  2. Polska

Czarnków (OSM): Twarogi sernikowe rosną w handlu nowoczesnym

Źródło: Forum Mleczarskie Handel
Autor: Janusz Górski
© fmh

– Czas świąteczny to zawsze wzmożony okres sprzedażowy wszystkich rodzajów twarogów przeznaczonych do wypieków – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Zofia Just, Wiceprezes Zarządu w mleczarni Czarnków (OSM). – Wolumen sprzedaży dla kategorii twarogów sernikowych wzrasta głównie w kanale nowoczesnym, zaś twarogi tradycyjne wzrastają w kanale tradycyjnym.

– W przypadku twarogów sernikowych bezsprzecznie najważniejsza jest gotowość produktu do szybkiego przygotowania, pozostałych składników i przygotowanie do wypieku nie wymagają dużego nakładu pracy oraz czasu, a także doświadczenia w przygotowywaniu wypieków. Pojawienie się twarogów i gotowych mas do wypieku spowodowały odejście części konsumentów od twarogów tradycyjnych, ze względu na szybkość i łatwość przygotowania produktu finalnego. Większość klientów twarogów tradycyjnych ma wybór pomiędzy kostkami stało wagowymi 200-250 g, a preferujący twarogi pakowane w wiaderka 0,5-1 kg.
– W przypadku naszych twarogów liczy się naturalność, tradycyjność i najwyższa jakość produktu z którego klient przygotowuję produkt finalny z reguły dla całej rodziny.