Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Aktualności

Chr. Hansen: Rośnie waga czynnika czyszczenia etykiet

Źródło: Forum Mleczarskie Biznes   Dodano: 2015-10-18 13:44:23

© fmb

– Podobnie jak w innych krajach Europy, także w Polsce obserwujemy rosnący trend czystej etykiety – mówi Marcin Kuprewicz, Dyrektor Działu Mleczarskiego w Chr. Hansen Polska. – Maleje zatem popyt na różnego rodzaju dodatki, które należy deklarować na etykiecie. Dotyczy to szczególnie substancji konserwujących, takich jak na przykład używane do produkcji sera azotan potasu lub lizozym, czy różnego rodzaju zagęstniki i stabilizatory stosowane do produkcji napojów fermentowanych – dodaje nasz rozmówca.

– Proces produkcyjny niesie za sobą konieczność zastąpienia wymienionych substancji naturalnymi dodatkami, które nie muszą być deklarowane na etykiecie. Produkcja najwyższej jakości proszku serwatkowego lub jego pochodnych wręcz uniemożliwia stosowanie jakichkolwiek substancji konserwujących – wskazuje Marcin Kuprewicz.– Nasze najnowsze produkty – takie jak kultury ochronne do sera zapobiegające wzdęciom wtórnym lub kultury nadające produktom fermentowanym znakomitą konsystencję – doskonale wpisują się w ten trend – podkreśla nasz rozmówca.


Ostatnie wiadomości o firmie:
(2019-04-25) Chr. Hansen: Innowacyjny koagulant umożliwia uzyskanie wzrostu wydajności produkcji o nawet 1%
(2019-02-20) Chr. Hansen Poland: Produkty bezlaktozowe cieszą się rosnącą popularnością
(2019-01-23) Firma Chr. Hansen została uznana za najbardziej zrównoważoną firmę na świecie

archiwum aktualności »
copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25