1. Aktualności
  2. Polska

Grupa Lacpol: Zrównoważone koszty produkcji i wysoka jakość decydują o sprzedaży do sieci

Źródło: Forum Mleczarskie Handel
Autor: Janusz Górski
© zpm mlecz

– W naszej mleczarni produkcja twarogów bazuje na wieloletnim doświadczeniu, a to gwarantuje wysoką jakość i znakomity smak – mówi Tomasz Barski, Wiceprezes Zarządu ds. Handlu w Mlecz (ZPM) w Wolsztynie (Grupa Lacpol). – Posiadamy bogatą ofertę twarogów, zarówno pod względem sposobu produkcji (twarogi ociekowe, formowane, krajanki), jak również ich rodzajów – twarogi chude, półtłuste, tłuste oraz śmietankowe. Większość naszych produktów oferujemy pod wspólną marką Hula Krasula.


– Zrównoważone koszty produkcji, w połączeniu z wysoką jakością są najważniejszym argumentem decydującym o zakupie naszych twarogów przez naszych głównych odbiorców. Od dłuższego czasu obserwujemy, że w kanale nowoczesnym dominują twarogi produkowane metodą ociekową, szczególnie te w kształcie klinka oraz twarogi formowane – stałowagowe. W kanale tradycyjnym zaś wysoki udział ma krajanka, głównie na rynkach lokalnych, przywiązanych w dużej mierze do tradycji i niższych cen. Segment HoReCa zaopatruje się z kolei w twarogi pakowane w 5 kg wiadra.