1. Aktualności
  2. Świat

Mleko z najwyższą wartością odżywczą wśród napojów

Źródło: Anilact
Autor: Janusz Górski

Coraz częściej słyszy się głosy kwestionujące potrzebę i konieczność spożywania mleka – przytacza artykuł z El Pais stowarzyszenie portugalskie Anilact. Ma to związek z nietolerancją laktozy i rosnącą ofertą napojów roślinnych z soi, owsa, ryżu i migdałów. Dlatego pojawia się pytanie, co należy pić. Prof. Angel Gil Hernandez w El Pais wyliczył wszystkie silne i słabe strony rozpatrywanych napojów.
Mleko krowie zostało scharakteryzowane jako najbardziej kompletne pod względem odżywczym, ponieważ zapewnia wysoką wartość biologiczną białka, tłuszczu, węglowodanów, witamin i składników mineralnych, takich jak wapń, magnez, fosfor, cynk, witaminy A, B i D.

Mleko chude powinno być spożywane tylko wtedy, gdy ma się nadwagę lub wiek powyżej 65-ciu lat. Jednakże wraz z utratą tłuszczą traci się niezbędne dla organizmu składniki. W sytuacji problemów z trawieniem laktozy warto zaopatrzyć się w mleko bezlaktozowe.
Mleko kozie z uwagi na większą ilość tłuszczu i białka powinno się spożywać bardziej powściągliwie. Jest ono dobre dla osób, które mają kłopoty z trawieniem i muszą korzystać ze zrównoważonej diety.
Dla osób o przekonaniach wegetariańskich alternatywą może być ‘mleko’ sojowe, ale z żywieniowego punktu widzenia nie może być substytutem mleka krowiego, gdyż nie jest tak kompletnym źródłem wartości odżywczych.
Inne rodzaje napojów roślinnych, jak owsiane, ryżowe czy migdałowe mogą być uzupełnieniem diety, ale nie mogą zastępować mleka, bo są słabsze pod względem odżywczym, a mleko ryżowe jest zalecane dla tych, którzy mają problemy żołądkowo-jelitowe. Niewątpliwie nie oznacza to, że nie nie należy ich pić – są dobrym uzupełnieniem diety – podsumowuje Prof. Angel Gil Hernandez w El Pais.