1. Aktualności
  2. Polska

Mlekoma Dairy: Wprowadzamy na rynek swój ser mascarpone

Źródło: Forum Mleczarskie Handel
Autor: Janusz Górski
© mlekoma

– Sery twarogowe w Polsce cieszą się ogromną popularnością – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Joanna Kołodyńska Kierownik Działu Marketingu w firmie Mlekoma Dairy. – Na rynku mamy zarówno naturalne i nieprzetworzone twarogi w formie klinków, kostek, homogenizowane oraz te z dodatkami, takimi jak wanilia, owoce, zioła, przyprawy, poddane procesom wędzenia itp. Oczywiście najwygodniej jest sięgnąć po doprawiony produkt, ale jednak najzdrowiej jest przygotować swoją własną wersję z twarogu naturalnego.


– Twaróg popularny jest jako składnik wielu wypieków, deserów, jako nadzienie do warzyw antipasti, słowem – ciężko sobie wyobrazić wiele przysmaków bez sera twarogowego. Należy również pamiętać, że odtłuszczony twarożek jest podstawą wielu diet. Choć nie dostarcza tak wiele białka jak np. ser żółty, to jednak jest cennym składnikiem w dietach sportowców, osób odchudzających się. Chętnie jedzą go również dzieci. Łatwo wyczarować z niego apetyczne i pyszne dania i przekaski.
– W ofercie firmy Mlekoma Dairy mamy pyszne naturalne Emilki w wersji chudej oraz w wersji tłustej. Znacznie większy popyt jest na wersję odtłuszczoną, chociaż należy pamiętać, że w zbilansowanej diecie nie powinno się zupełnie eliminować tłuszczu, ale raczej zadbać o jego jakość. Tłuszcz pochodzący z nabiału, dostarczony w rozsądnej ilości, nie powoduje żadnych złych skutków w organizmie, a już utwardzone tłuszcze roślinne tak. Naturalne twarogi, takie jak Emilki, pozwalają, w przeciwieństwie do gotowych twarożków z dodatkami, na kontrolowanie ilości soli, cukru, przypraw – wskazuje nasza rozmówczyni.
– Obecnie wprowadzamy na rynek ser Mascarpone. Różni się on od klasycznego twarogu przede wszystkim tym, ze powstaje nie z mleka, ale ze śmietanki. Ma wysoką zawartość tłuszczu, jego konsystencja jest zwarta i kremowa, a smak śmietankowy i delikatny. Mascarpone ma ogromny potencjał jeśli chodzi o możliwości zastosowania, jednak nie zdobył jeszcze takiej popularności jak zwykłe twarogi. Pojawił się szerzej na rynku stosunkowo niedawno i jeszcze nie zagościł na polskich stołach na dobre. Ale jeśli raz przyrządzi się coś z tego sera, ciężko jest go później zastąpić czymś innym. Mascarpone wspaniale zagęszcza i uszlachetnia sosy do duszonych mięs. Jest niezastąpiony w przygotowywaniu deserów. Najsłynniejszym jest oczywiście Tiramisu, ale jest wiele innych, wcale nie ustępujących smakiem – mówi Joanna Kołodyńska.
– Dla wygody naszych klientów umieściliśmy pod wieczkiem dwa sprawdzone przepisy. Również na opakowaniu sera Emilki można zeskanować smartfonem kod, który zaprowadzi nas do kolejnych przepisów na twarogowe pyszności. Być może ułatwi to klientom wykorzystanie naszych produktów, albo chociaż zainspiruje do stworzenia własnych kulinarnych wariacji. W obu przypadkach na pewno będzie pysznie – podsumowuje Kierownik Działu Marketingu w firmie Mlekoma Dairy.