1. Aktualności
  2. Polska

Milkpol: Pierwszy w Polsce twaróg półtłusty z kwasami Omega 3

Źródło: Forum Mleczarskie Handel
Autor: Monika Czaplicka

Firma Milkpol wprowadziła na rynek pierwszy twaróg półtłusty fortyfikowany w niezbędne dla naszego zdrowia kwasy Omega 3, które muszą być dostarczane organizmowi w codziennej diecie. Kwasy Omega 3 pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu i tym samym, co potwierdziły liczne badania kliniczne, odpowiadają za spadek liczby ostrych incydentów sercowo-naczyniowych (zawał serca, udar mózgu), które są przyczyną ponad połowy wszystkich zgonów w Polsce.

Pierwszy twaróg z Omega 3 nie ma mocnego posmaku tranu, który jest nieakceptowany przez większość społeczeństwa i tym samym nie ingeruje w upodobania smakowe konsumentów. Należy wiedzieć, że 100 g pierwszego twarogu fortyfikowanego w kwasy Omega 3 (123,56 kcal) dostarcza organizmowi tyle samo kwasów Omega 3 ile jest zawartych w 0,5 kg dorsza (390 kcal – gotowany, 1160 kcal – smażony), czyli ten produkt w żadnym stopniu nie przyczyni się do wzrostu europejskiej pandemii nadwagi i otyłości. Reasumując można powiedzieć, że: dobrze dobrana dieta działa jak lek, dieta jest tańsza niż tabletki/kapsułki.