Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Aktualności

Halloumi /Helim uzyska status „Protected Designations of Origin”

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2015-07-29 09:35:34

© fm

Komisja Europejska jest w trakcie rejestracji cypryjskiego sera i nadania mu statusu ochrony w postaci Chronionej Nazwy Pochodzenia. Nazwa Halloumi po grecku i Helim po turecku będzie zarezerwowana dla produktu wytwarzanego na Cyprze. Komisja wydała dokument, który jest kluczowym krokiem w dopisaniu cypryjskiego produktu do produktów chronionych w UE.

Komisja otrzymała stosowne dokumenty od władz cypryjskich i tureckich na wyspie w dniu 17 czerwca 2014 roku. Halloumi / Helim to ser wytwarzany z mleka owczego i/lub koziego. Władze Cyprusi części tureckiej wyspy mają ustanowić system kontroli jakości, aby egzekwować standard jakości produkcji.
Halloumi to półtwardy ser solankowy. Swoją konsystencją przypomina włoską mozzarellę, lecz jest słony. Ma biały, elastyczny, błyszczący miąższ. Halloumi sprawdza się jako dodatek do sałatek, może być opiekany i grillowany, na tosty. Nadaje się jako dodatek do innych potraw.

archiwum aktualności »
copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25