1. Aktualności
  2. Polska

Mlekoma Dairy poleca ser Cheddar i Havarti

Źródło: Forum Mleczarskie Handel
Autor: Monika Czaplicka

Ser Cheddar ma ostry, lekko pikantny smak, jasną, naturalną barwę, lekko twardą, kruchą konsystencję. Doskonale nadaje się do koreczków, zapiekanek, cheeseburgerów; pokrojony w długie, wąskie paski urozmaici deskę serów. Dostępny w porcji 300 g.
Warto również spróbować doskonałego Havarti. To pełnotłusty ser dojrzewający, produkowany z mleka krowiego na bazie receptury z Danii.

Charakteryzuje się pikantnym smakiem, maślanym zapachem oraz dużą ilość nieregularnych, małych oczek. Ten półmiękki i kremowy ser ma elastyczny, gładki miąższ i cienką, lepką, skórkę. Młody 3-miesięczny ser jest maślany i ma słodki smaku, w miarę dojrzewania staje się słony z nutą orzechów laskowych. To ser stołowy, do pieczywa, sałatek i przekąsek, doskonale się topi, dlatego jest świetny do sosów i founde. W zależności od potrzeb firma Mlekoma Dairy proponuje: plastry o gramaturze 150 g, porcję 300 g lub blok ok. 3 kg.