1. Aktualności
  2. Polska

Grupa Polmlek: Ser Warmia Mlekdamer extra

Źródło: Forum Mleczarskie Handel
Autor: Monika Czaplicka

To ser typu szwajcarskiego, podpuszczkowy o zawartości tłuszczu 45% w suchej masie, produkowany z dodatkiem bakterii propionowych. Mlekdamer extra charakteryzuje się kremowo-żółtą barwą, jednolitą w całej masie i dużymi, okrągłymi oraz lekko owalnymi dziurami, które powstają w trakcie dojrzewania.

Proces ten przebiega dwuetapowo i trwa łącznie od sześciu do ośmiu tygodni. W tym czasie Mlekdamer extra nabiera pożądanego, orzechowo-słodkawego, łagodnego smaku, zaś miąższ idealnej elastyczności. Dziury, zwane okami, dodają mu oczekiwanego przez konsumentów, atrakcyjnego wyglądu. Znawcy polecają Mlekdamer extra na deskę serów z uwagi na szczególne bogactwo smaku i aromatu.
Gramatura: blok ok. 3 kg.