1. Aktualności
  2. Świat

Wielka Brytania: Dairy Crest poprawia wyniki sprzedaży serów

Źródło: Forum Mleczarskie
Autor: Janusz Górski

Wyniki sprzedaży angielskiej mleczarni nie są zachwycające: 4% spadek firma zawdzięcza wyraźnemu pogorszeniu wyników sprzedaży mleka co skutkowało jego sprzedażą firmie Muller. Na osłodę Wyspiarzom pozostaje fakt, że biznes serowy i oraz segment smarowideł wzrósł o 19%. Sztandarowy produkt cheddar Cathedral City ma 50% udział w rynku markowego cheddara w detalu.

Duże nadzieje menadżerowie w Dairy Crest pokładają w produkcji demineralizowanej serwatki oraz galakto-olisacharydów w obszarze dodatków do żywności. Wejście na rynek dodatków do odżywek dla niemowląt ma dać dodatkowy strumień gotówki.
Mark Allen, CEO w Dairy Crest podkreślił deflacyjny charakter rynku serów i smarowideł w Wielkiej Brytanii. Zwrócił także uwagę na osiągnięcie oszczędności ok. 20 mln funtów dzięki konsolidacji produkcji smarowideł w jednym zakładzie.