1. Aktualności
  2. Świat

Nowa Zelandia: Fonterra rozwija segment mleka organicznego

Źródło: Forum Mleczarskie
Autor: Janusz Górski

Powodem tej decyzji ma być rosnący rynek oraz potrzeba rozwijania biznesu w nowych zyskownych obszarach. W tym tygodniu Craig Deadman, Dyrektor ds. Produktów Organicznych odbył serię spotkań z dostawcami surowca tłumacząc potrzebę zaspokajania rosnącego popytu w perspektywie długoterminowej. W tym celu Fonterra powiększy płatność dla rolników o 45 centów do 1,5 dolara, aby mieli oni możliwość pokrycia kosztów certyfikacji. Nowy cennik ma obowiązywać od 1 czerwca.


Zdaniem Craiga Deadmana choć produkcja organiczna pozostaje niszowa, oczekuje się rozwoju trendu konsumpcji produktów organicznych zwłaszcza na rynkach Płd-Wsch Azji, Chin i USA. Zwrócił uwagę na wagę mleko w proszku z certyfikacją „organic”, zwłaszcza w obszarze żywności dla niemowląt i żywności wzbogacanej. Podał przykład mleka organicznego w proszku marki Anchor, które udowodniło dużą popularność mimo niedawnego wprowadzenia do sieci sprzedaży.