Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Aktualności

Nowa Zelandia: Podwyższona czujność oraz środki bezpieczeństwa w związku z bezpieczeństwem mleka

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2015-03-10 12:39:42

Rząd nowozelandzki wraz z organami ścigania prowadzi dochodzenie w sprawie zagrożenia bezpieczeństwa mleka dla niemowląt i innych wyrobów mleczarskich, które mogłyby zostać zatrute flourooctanem sodu (1080), środkiem gryzoniobójczym przez autorów pogróżek.
W związku z tym Fonterra zwiększyła zakres i częstotliwość testów swoich produktów oraz środki bezpieczeństwa. Sprawdzane jest mleko surowe – każda cysterna oraz produkty gotowe łącznie z półproduktami używanymi dalej do produktów pediatrycznych.

- Wszyscy nasi konsumenci są bezpieczni – zapewnia zarząd mleczarni, a rząd nowozelandzki mówi o priorytecie bezpieczeństwa konsumentów. Władze podkreślają, że mleko i jego wyroby są produkowane na tak samo bezpiecznie teraz jak i wcześniej. Władze podkreślają niską zdolność do dokonania takiego przestępstwa przy obecnie zastosowanych środkach bezpieczeństwa. Model bezpieczeństwa żywności w Nowej Zelandii jest jednym z najlepszych na świecie – podkreślają Nowozelandczycy. Rząd, firmy handlowe, producenci, logistyka zachowują podwyższony poziom czujności i wzmocnione środki bezpieczeństwa zarówno w placówkach handlowych jak i na każdym etapie łańcucha dostaw. Producenci stosują dodatkową ochronę fizyczną zakładów produkcyjnych.
Władze podają niewiele informacji o osobach stojących za pogróżkami.

archiwum aktualności »
copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25