Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Komunikaty prasowe

Nowość od Tewes Bis: Kompaktowa prasa do sera

Źródło: Tewes Bis   Dodano: 2015-02-27 15:45:36

© tewes bis

Tewes Bis ma przyjemność zaprezentować swoje nowe urządzenie – kompaktową i uniwersalną prasę do sera. Innowacyjnym rozwiązaniem jest prowadzenie procesu formowania, prasowania wstępnego i końcowego, wraz z wyładunkiem sera z form, w jednym urządzeniu współpracującym z kotłem serowarskim, a także produkcja sera prasowanego pod lustrem serwatki i na suche ziarno. Proces jest całkowicie zautomatyzowany, dzięki czemu jakość wyrobu końcowego, prostota obsługi i minimalne zaangażowanie czynnika ludzkiego stanowią bezkonkurencyjne korzyści w porównaniu do dotychczasowej, tradycyjnej technologii produkcji sera. Rozwiązanie to polecane jest małym i średnim zakładom mleczarskim, a kompaktowa budowa prasy pozwala na rozmieszczenie urządzenia na niewielkiej powierzchni.

Gęstwa ziarna serowarskiego i serwatki przekazywana jest do mobilnego systemu napełniania form. Ruch posuwisto-zwrotny wózka oraz odpowiednio dobrany algorytm pracy systemu standaryzacji zapewniają dokładne napełnienie form ziarnem serowarskim. W zależności od typu produkowanego sera napełnianie form odbywa się pod lustrem serwatki lub też na sucho. Po całkowitym opróżnieniu kotła z gęstwy serowarskiej wózek wraca i ustawia się na miejscu postojowym, poza obrysem wanny, a pokrywa z zespołem siłowników i docisków opuszcza się, przechodząc do operacji indywidualnego prasowania sera. Nacisk siłowników jest zgodny z zaprogramowanym czasem i ciśnieniem prasowania, dostosowanym do indywidualnych potrzeb technologicznych przy produkcji sera. Po zakończeniu prasowania, pokrywa zamykająca podnosi się, a uformowane i wyprasowane sery (wraz z kasetą formującą) przekazywane są do stanowiska opróżniania form. Sery po wyjęciu z formy przekazywane są na transporter i transportowane do dalszego etapu (krojenie, transport do solowni).

archiwum komunikatów »
copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25