Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Komunikaty prasowe

Mońki (MSM): Jaki ser wybrać do pizzy? Dziś Międzynarodowy Dzień Pizzy!

Źródło: Sfera PR   Dodano: 2015-02-09 11:52:24

Dziś (9 lutego) czeka nas miły poniedziałek – obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Z tej okazji możemy poprawić sobie humor bezkarnie zajadając ten najbardziej znany włoski przysmak. Jaki jest sekret dobrej pizzy? To przede wszystkim dobre ciasto, ale również wybór odpowiedniego rodzaju sera. Sprawdź, jaki ser wybrać do przygotowania najsmaczniejszej domowej pizzy. Oto kilka naszych wskazówek i przepis.

Podstawowym składnikiem, który łączy wszystkie rodzaje pizzy jest ser – bez niego nie wyobrażamy sobie tej słynnej potrawy. Chociaż tradycyjną włoską pizzę przyrządzamy z mozzarellą, to już jej przeróżne lokalne odmiany niekoniecznie. Do wyboru mamy szeroki wachlarz różnego rodzaju serów. – Głównym kryterium przy wyborze sera powinna być jakość. Dlatego szczegółowo przeanalizujmy etykietę, aby wystrzec się produktu z domieszką tłuszczów roślinnych, czyli seropodobnych. Przed zakupem powinniśmy też sprawdzić, jak ser będzie się zachowywał podczas obróbki termicznej i, czy zyska dodatkowe walory smakowe, czy też je straci. Niektóre sery pod wpływem wysokiej temperatury mogą zmieniać smak i zapach na gorszy. Są i takie, które powinno się piec w określonej – nie za wysokiej temperaturze i tylko przez ściśle określony czas. Na pizzy sprawdzi się ser żółty Gouda, ser Podlaski (np. MSM Mońki), to rodzaje odpowiednie do dań na ciepło. Po podgrzaniu dobrze się topią i ciągną, wydobywając smak dania. Jeśli chcemy, aby smak i aromat sera był dominujący, zrezygnujmy z innych wyrazistych dodatków. Amatorzy sera mogą skomponować pizzę z jego kilku różnych rodzajów, tak by tworzyła harmonijną całość. Z powodzeniem można użyć edamskiego lub morskiego. Aby ser łatwo i szybko rozprowadził się na pizzy, dobrze jest go schłodzić w lodówce, a następnie zetrzeć – radzi Ewa Polińska.

Pizza z serem Podlaskim MSM Mońki, pieczarkami i świeżymi pomidorami

Składniki na ciasto:
• 1 kg mąki
• 30 g drożdży
• 0,6 l letniej wody
• olej, szczypta cukru
• 1 łyżeczka soli

Sos pomidorowy:
• 300 g pomidorów krojonych pelati
• 1 łyżeczka oregano
• 1 łyżeczka cukru
• sól, pieprz do smaku

Farsz pizzy:
• 300 g sera żółtego Podlaskiego MSM Mońki
• 250 g świeżych pieczarek
• 2 garście oliwek
• 2 świeże pomidory
• oregano, listki świeżej mięty

Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski przez sito, dodać sól i wymieszać. Do wody dodać cukier, drożdże i dobrze wymieszać. Wlać roztwór do mąki i odstawić na 10 min., żeby drożdże zaczęły pracować. Powoli wlewając olej, zarobić ciasto. Odstawić na 10 min. Ponownie wyrobić i uformować kulki. Pozostawić do wyrośnięcia, uformować placek. Wszystkie składniki do sosu pomidorowego dokładnie wymieszać i posmarować nim placek. Następnie posypać startym serem, ułożyć pokrojone w cząstki pomidory i plasterki pieczarek, a oliwki w całości. Posypać oregano i upiec w temp. 280-330°C. Po upieczeniu udekorować listkami mięty.

archiwum komunikatów »
copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2017
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25