1. Aktualności
  2. Polska

Hochland Polska: Produkty naturalne i funkcjonalne przynoszą korzyści

Źródło: Forum Mleczarskie Handel
Autor: Janusz Górski
© hochland

– Konsumenci poszukują w pierwszej kolejności produktów naturalnych – zwracają uwagę na ich skład i pochodzenie – mówi w rozmowie z Forum Mleczarskie Handel Jacek Wyrzykiewicz, PR & Marketing Services Manager Hochland Polska. – Coraz modniejszy jest trend powrotu do prostych, domowych smaków. Tempo życia jest coraz szybsze, coraz większa liczba osób zaczyna preferować zdrowy styl życia, zdrowe odżywianie, co wpływa na poszukiwanie szybkich i wygodnych rozwiązań w produktach spożywczych.


– Hochland, rozumiejąc potrzeby konsumentów, wprowadził na rynek wyjątkową linię produktów pod nazwą Hochland Twarogowy, w dwóch wariantach – w plastrach i w krążkach. Hochland Twarogowy produkowany jest na bazie naturalnego naturalnego twarogu, stąd jego smak jest prawdziwie twarogowy, jednocześnie podkreślony przez wyraziste i intensywne dodatki. Hochland Twarogowy w plastrach proponujemy w kilku wariantach, jako naturalny, z chrzanem, z cebulką i szczypiorkiem, z pieprzem; z kolei Hochland Twarogowy w krążkach, jako naturalny, mix i duo – wskazuje Jacek Wyrzykiewicz.
– Artykuły mleczarskie stanowią także znaczącą część żywności funkcjonalnej – mówi dalej nasz rozmówca.
– Swoją popularność zawdzięczają prozdrowotnym cechom składu mleka. Żywność funkcjonalna to nic innego, jak specjalnie opracowane produkty spożywcze, które wykazują korzystny, udokumentowany wpływ na zdrowie ponad ten, który wynika z obecności w niej składników odżywczych tradycyjnie uznawanych za niezbędne. Spożywanie mleka wywiera bezpośredni i korzystny wpływ łagodzący przebieg wielu chorób, pomaga regulować prawidłową masę ciała, prowadzi do obniżenia ciśnienia krwi, powoduje zmniejszenie ryzyka udaru mózgu, raka jelita grubego oraz osteoporozy. Produkty pro- i prebiotyczne przyniosły obiecujące korzyści zdrowotne, jednakże mechanizmy odpowiedzialne za te efekty nie są do końca poznane. Mleko i jego przetwory, jako bogate źródło wielu cennych składników odżywczych i funkcjonalnych stanowią jedną z najbardziej wartościowych grup artykułów spożywczych. Produkty mleczne, ze względu na obecność korzystnych bakterii kwasu mlekowego i wysoką zawartość wapnia, należą do produktów o szczególnie korzystnym i prozdrowotnym oddziaływaniu na organizm człowieka. Szerokie zainteresowanie budzi temat bioaktywnych związków naturalnie występujących w mleku, co w efekcie badań rozwojowych może doprowadzić do opracowywania nowych produktów funkcjonalnych – dodaje Jacek Wyrzykiewicz.
– Sery powodują przypływ energii i dobre samopoczucie. Jest to zasługą kwasu glutaminowego i witaminy B12, które uczestniczą w produkcji neuroprzekaźników, dających uczucie odprężenia. Dzięki witaminie B12 jesteśmy też odporniejsi na stresy, wydajniej pracują nasze szare komórki, po-prawiając pamięć i koncentrację. Zwiększa się też wytwarzanie krwinek czerwonych, co zapobiega anemii! – wylicza Jacek Wyrzykiewicz, PR & Marketing Services Manager Hochland Polska.