1. Aktualności
  2. Świat

Niemcy: Arla Foods inauguruje nowe instalacje w Pronsfeld

Źródło: Forum Mleczarskie
Autor: Janusz Górski
© arla foods

Planowanie i budowa nowego zakładu trwały 3 lata. Inwestycja powstała kosztem 110 mln euro. W skład kompleksu wchodzi m.in.: wieża suszarnicza dla mleka w proszku. Zakład w Pronsfeld rozwija się od lat 60. ubiegłego wieku, a następnie pod barwami Milch-Union Hocheifel (MUH).


Nowe moce produkcyjne umożliwią przetwarzanie 450 tys. ton mleka tj. wytworzenie 40 tys. ton masła i 42 tys. ton mleka w proszku rocznie.
Tim Ørting Jørgensen, szef of Arla Consumer Central Europe twierdzi, że nowa produkcja będzie wykorzystana na eksport do krajów azjatyckich i afrykańskich, a masło oraz miksy Arla Kærgården na potrzeby rynku niemieckiego i Europy Centralnej.
Według przedstawicieli Arla Foods nowa inwestycja nie jest tylko nowoczesna z nazwy, ale poważnie odnosi się do hasła zrównoważonego rozwoju i odpowiedzialności społecznej.
Arla Foods jest największym pracodawcą w regionie Eifel, gdzie zlokalizowany jest zakład. Obecna inwestycja przyniesie zwiększenie zatrudnienia o 75 osób.