Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Aktualności

Milktrade Polska: Słaba obecność serów owczych jest wyzwaniem dla handlu

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2015-01-05 13:09:09

© milktrade

– Sery z mleka owczego jadamy w kanapkach, sałatkach, zapiekankach, jako dodatek do makaronów i zup. Królestwo serów jest wyjątkowo bogate, ale obecnie dużym zainteresowaniem konsumentów cieszy się ser z mleka owczego – mówi Forum Mleczarskie Handel Marta Badocha, Przedstawiciel w firmie Milktrade Polska. – Sklepowe półki uginają się od serów dojrzewających, twarogów oraz serków, co sprawia, że czasem trudno zdecydować, który z nich najlepiej wrzucić do koszyka. Co jest lepsze – typowo polski twaróg, sery z mleka koziego i owczego, czy żółty ser rodem z Włoch, a może miękki ser z Grecji? Niestety, na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Każdy z tych produktów ma swoje zalety.

– Najprościej sery podzielić można na dwie grupy: niedojrzewające oraz dojrzewające. Do pierwszej z nich należą sery twarogowe (kwasowe i kwasowo-podpuszczkowe). Druga grupa to sery twarde dojrzewające (ementaler, gouda, parmezan, cheddar), a także sery miękkie dojrzewające (brie, camembert, bryndza) – klasyfikuje Marta Badocha.
– W Polsce coraz większe uznanie zyskują sery regionalne. Coraz więcej mówi się o serach korycińskich z Podlasia, kozich z Podkarpacia, czy smażonych z kminkiem z Opolszczyzny. Kojarzony z górami oscypek z grilla to dla wielu prawdziwy smakołyk. Ważne, żeby był wytwarzany z prawdziwego, owczego mleka, bez dodatków. Mleko zwierząt przeżuwających, owiec w szczególności, zawiera szczególnie dużo likopenu – substancji o silnych właściwościach przeciwutleniających. Wyjątkowo wpływają więc na zdrowie. Naukowcy są zdania, że mogą hamować powstawanie płytek miażdżycowych, a także rozwój komórek nowotworowych u człowieka. Przetwory z mleka owczego przeciwdziałają też miażdżycy - wskazuje Marta Badocha z Milktrade Polska.
– Sery owcze są zdrowe, jednak ich dostępność na półce jest uboga, dlatego jest to wielkie wyzwanie dla kupców oraz mediów – powiększyć gamę produktów z tej kategorii. Nasza firma także poszukuje nowych kierunków w tym obszarze; chcę zaprezentować „jaskółkę” naszych poszukiwań. Takich produktów na polskim rynku jeszcze nie było. Są to sery z mleka owczego i koziego, długodojrzewające typu parmezan – dodaje nasza rozmówczyni.

archiwum aktualności »
copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25