1. Aktualności
  2. Polska

Bieluch SM: Kefir Bieluch

Źródło: Forum Mleczarskie Handel
Autor: Monika Czaplicka

Kefir, chociaż przywędrował do Europy z Kaukazu, na dobre zadomowił się na polskich stołach. Gęsty, kwaskowaty i orzeźwiający – czyli taki, jak powinien być – jest właśnie kefir Bieluch.
Spośród wszystkich przetworów mlecznych, kefir posiada najwyżej cenione wartości odżywcze.

Uważany jest za produkt dietetyczny. Przede wszystkim jest napojem bogatym w łatwo przyswajalne białko. Dostarcza także cennych witamin głównie z grupy B, ale również A, D, K oraz minerałów, jak choćby wapń, magnez czy fosfor. Kefir Bieluch zawiera żywe kultury bakterii probiotycznych: Lactobacillus acidophilus i Bifidobacterium. Ma w składzie koncentrat białek serwatkowych, które są najcenniejszymi białkami w diecie człowieka.
Oprócz wartości odżywczych i zdrowotnych, kefir Bieluch wyróżnia także naturalny smak, odpowiednia gęstość i delikatna kwaskowatość. Bieluchowy kefir doskonale sprawdza się również w kuchni.